Društvo

Vučić povodom Pravilnika o postupanju u školama u slučaju nasilja: Nastavnici su ti u koje moramo da imamo najveće poverenje

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Nastavnici su ti u koje moramo da imamo najveće poverenje, a roditelji su tu da pomognu, ne da odlučuju umesto nastavnika, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom stupanja na snagu Pravilnika o postupanju u školama u slučaju nasilja, pozivajući vladu i prosvetne institucije da razmisle još jednom o ocenjivanju nastavnika.

Vučić je u video poruci na Instagram nalogu naglasio da je svestan da su stručni ljudi radili na pripremi Pravilnika o odnosu prema nastavnicima, ali ih kao predsednik države moli da još jednom razmisle o odluci da roditelji ocenjuju nastavnike.

Nama su potrebni nastavnici, potpuno slobodni, koji bolje od svih nas roditelja znaju kako je potrebno raditi sa decom. Ne mogu da zamislim kako bih ja bolje od bilo kog učenika, nastavnika ili profesora znao kako neko od moje dece uči i kako se ponaša na času i odakle bih ja imao pravo da ocenjujem nastavnike, naglasio je Vučić.

Vučić je zamolio Vladu Srbije i prosvetne institucije da još jednom razmisli o Pravilniku, „možda i njega da bolje obaveste i upoznaju sa njim“.

Nije naš posao da razmazimo decu i da roditelji vode škole, već oni koji su za to plaćeni i kojima moramo da verujemo, a to su učitelji, nastavnici i profesori, istakao je Vučić.

Podsetimo, jedan od učenika beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u kojoj se 3. maja prošle godine dogodilo ubistvo, poneo je danas nož u školu, zbog čega su ostali đaci pušteni kućama.

U Vajber poruci upućenoj roditeljima je navedeno da će detaljne informacije o svemu dobiti kasnije, bez navođenja o čemu se radi, a stajalo je i da nastave neće biti do kraja dana.

Istovremeno, na društvenim mrežama pojavila se informacija da je kod jednog učenika, navodno 8. razreda, pronađen nož.

Kako je potvrdio jedan od roditelja za N1 čije je dete u tom odeljenju, ta informacija je istinita. Prema navodima, nož je pronađen u rancu. Nije poznato da li je pretio nožem, ili je neko posumnjao, ali je utvrđeno da ima nož kada je pretresen ranac.