Društvo

Kompanija Bambi predstavila Centar za istraživanje i razvoj: Ove godine još 12 miliona evra investicija (VIDEO)

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Kompanija Bambi predstavila je svoj Centar za istraživanje i razvoj, smešten unutar fabrike u Požarevcu.

Centar je nastao sa idejom da okupi vrhunske tehnologe i ukrsti njihova znanja u potrazi za inovativnim recepturama koje će zadovoljiti potrebe potrošača.

Ovaj Centar prostire se na 1,400 kvadrata funkcionalnog prostora i posvećen je istraživanju i razvoju, uz ulaganje od 2,5 miliona evra, a sa radom je počeo 2023. godine. 

Kako ističe generalni direktor Kompanije Bambi, Dragan Stajković, inovacije predstavljaju ključan element razvojne strategije kompanije, kao i odgovor na dinamično okruženje u kom posluje.

FOTO: A. Stepanović

Ono što ovaj Centar čini jedinstvenim jeste njegova mini proizvodna linija, koja pruža neograničenu fleksibilnost u kreiranju novih proizvoda, postavljajući tako standarde visoko u sferi inovacija.

Kompanija „Bambi” planira ove godine da investira 12 miliona evra u povećanje proizvodnih kapaciteta kroz proširenje infrastrukture i uvođenje novih tehnologija.

Pored jedinstvenog Centra za istraživanje i razvoj, planirani su i radovi na proširenju infrastrukture, uvođenju novih tehnologija, automatizacija pakovanja i dolazak novih linija u samoj fabrici u Požarevcu.

,,Bambi je pokazao otpornost na sve. Imali smo još jednu super godinu za nama. Imali smo puno novih investicija. Investirali smo u fabrici nove linije i nove kapacitete. Investirali smo u razvojni centar. Ovo nam je jako bitno i jako smo ponosni na ovo. Retko ko ovo ima u regionu’’, rekao je Stajković.

Kompanija Bambi prvi put je privatizovana 2004. godine, a u okviru „Koka-Kola” HBC grupe posluje od 2019. Jedan od ciljeva je dalje širenje prodaje u okruženju i jačanje pozicija posebno u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

Nadležni navode da je „Koka-Kola” počela da distribuira njihove proizvode pre godinu dana, što već daje značajne rezultate.

U 2023. ostvaren je rast prodaje u Hrvatskoj za više od 40 odsto.

,,Nama je izvoz jako bitan. U preko 20 zemalja na četiri kontinenta izvozimo našu plazmu. To je pre svega u dijaspori. Ko putuje ili ide da poseti svoju rodbinu u inostranstvu, jedan od obaveznih sastojaka je plazma. Takođe, ono što je jako bitno je da svaki drugi keks u Srbiji koji se pojede dolazi iz kompanije ,,Bambi’’, naveo je generalni direktor.

Prema njegovim rečima, pojedina ciljana tržišta u ovom trenutku jesu i Egipat i Nigerija, gde traže adekvatnog proizvođača koji bi mogao da proizvodi „plazma” brend po njihovoj recepturi, a da ga „Koka-Kola” distribuira u toj zemlji. Isti planovi vezani su i za Rusiju, gde za sada sarađuju sa jednim većim kupcem.

Direktor marketinga i Commex-a, Ognjen Lazić, osvrnuo se i na rezultate iz prethodne godine i istakao da, iako je 2023. bila izazovna, Bambi može da se pohvali sjajnim rezultatima.

FOTO: A. Stepanović

„U odnosu na 2022. godinu, prošlu godinu smo završili sa povećanjem neto prihoda od prodaje za 16 miliona evra i rastom od 15 odsto, a ujedno smo imali rekordna ulaganja u CAPEX i marketing podršku’’, zaključio je Lazić.