Društvo

Milić: Imamo aktivnosti koje mogu turiste da zadrže nekoliko dana u Velikom Gradištu

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Svoje turističke potencijale na ovogodišnjem Sajmu turizma predstavile su opštine Braničevskog okruga, među kojima je i Veliko Gradište.

Predsednik Opštine Veliko Gradište je tokom predstavljanja na Sajmu turizma, najavio brojne investicije, koje su prema njegovim rečima veoma značajne za ovu opštinu.

Velika očekivanja ova opština polaže u završetak šetnih i biciklističkih staza na svojoj teritoriji.

U toku je izgradnja šetno biciklističke staze od Rama do Zatonja, koja će prema najavama predsednika opštine biti završena 1. maja. Staza je duga 10 km i spaja se sa Velikim Gradištem. Druga staza na kojoj se radi je staza od Velikog Gradišta do Vinaca, koja ide prema Golubačkoj tvrđavi pored Dunava, a koja treba da bude završena do 1. juna, odnosno do početka turističke sezone.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

"Završavamo šetnu stazu od Mode do Srebrnog jezera, tako da ćemo imati šetalište dužine 7 km za ljude koji vole da šetaju. Počinjemo sa uređenjem trga koji treba da bude završen do 1. maja. Tako da valja doći i obići Veliko Gradište, gradski muzej, gradsku galeriju, gradištansku crkvu, obalu Dunava. Kada je neko odlučio gde će ko da živi, nas je privilegovao. Živimo na obali Dunava, živimo na ušću Peka u Dunav, koji se na jedan kilometar od centra uliva u Dunav i gde se još uvek na stari način ispira zlato i imamo Srebrno jezero koje je bogatstvo za razvoj turizma", naveo je Milić tokom prezentacije.

Na Sajmu, akcenat ove opštine stavljen je i na festivale koji su posvećeni znamenitim stanovnicima ove opštine Vlastimiru Pavloviću Carevcu i Žanki Stokić.

Pored ova dva festivala, opština svim turistima koji je posete na raspolaganje stavlja i Alaske večeri, Pasuljijadu, Prvomajski uranak i brojne sportske manifestacije, a kako predsednik opštine naglašava, turistima mogu da ponude aktivnosti koje će ih zadržati nekoliko dana u Velikom Gradištu.

"Ako dođete u Veliko Gradište, smestite se na Srebrno jezero. Ovde imate turističke brodove, restorane koji su najbolji na svetu sa uvek svežom hranom, svežom ribom, ribljom čorbom i drugim sadržajima. Imate Aqua Park, Teodosićev košarkaški kamp, odbojku na pesku, imate druge sadržaje ako želite da pecate, da kuvate riblju čorbu, pasulj. Jedan dan treba da odvojite, da obiđete Ramsku tvrđavu i Manastir Nimnik. Jedna od najlepših tvrđava na Dunavu, kompletno restaurirana i Manastir Nimnik koji se nalazi u prelepom ambijentu sa divnim igumanom, sa divnim prostorom. Jedan dan odvojite, naravno uz pauze i kupanje na jezeru, u Aqua Parku i drugim sadržajima. Obiđite Viminacijum, to je rimski logor koji nema Evropa i obiđite Ergelu Ljubičevo, najstariju ergelu Srbije. Naravno, jedan dan odvojite i obiđite Golubačku tvrđavu, jednu od najlepših tvrđava na Dunavu sa Manastirom Tumane koji je sada srpski Ostrog i koji svakog vikenda zajedno sa Nimnikom obiđe od 3 do 15 hiljada ljudi".

FOTO: Boom93/S.Lisac