Društvo

Učenici OŠ "Kralj Aleksandar I" osvojili prvo mesto za inovativni projekat na Lego takmičenju iz robotike

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Tim učenika Osnovne škole "Kralj Aleksandar I" osvojio je prvo mesto za inovativni projekat na "First Lego League Challenge", nacionalnom takmičenju iz robotike. U ukupnom plasmanu osvojili su drugo mesto i plasirali se na međunarodno takmičenje u Sloveniji.

Ovim povodom Osnovnu školu "Kralj Aleksandar I" posetio je gradonačelnik Saša Pavlović, prilikom čega su mu učenici predstavili svoj projekat.

U razgovoru sa gradonačelnikom učenik Sergej Popovčević objasnio je da se takmičenje sastojalo iz četiri faze. Prva faza je robot misija, u kojoj učenici treba da isprogramiraju robota da obavi predviđene misije u roku od dva i po minuta. Druga faza bila je inovativni projekat, za koji su učenici nagrađeni. Treća faza podrazumevala je robot dizajn, gde je trebalo predstaviti delove robota, a četvrti deo takmičenja, koji se boduje tokom svih faza, jesu osnovne vrednosti.

Foto: J. Milenković/Boom93

Kako je u izjavi za medije rekla mentorka i nastavnica OŠ "Kralj Aleksandar I", Marija Kostić, tema takmičenja bila je Masterpiece. Kako objašnjava, umetničko delo na kome su učenici radili trebalo je da bude neki hobi kojim se bave. Trebalo je da pronađu način kako bi taj hobi predstavili svoj deci sveta.

Inovativni projekat za koji su učenici nagrađeni jeste "Šah na glas". Kako je u razgovoru sa gradonačelnikom rekla učenica Iva Kočev, žiriju se kod njihovog projekta posebno svidelo to što je inkluzivan. Naime, inspirisani Hari Poterom, učenici su osmislili šah koji bi se igrao tako što se figure na tabli pomeraju pomoću glasa. To je posebno značajno za osobe sa invaliditetom. Ovim projektom predstaviće se na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, 16. marta 2024. godine. 

"Učenici su osmislili šahovsku tablu gde se figure pomeraju pomoću senzora, magneta, matične ploče i glasa kako bi omogućili učenicima koji su slabo pokretni i  starijim osobama da igraju šah, naročito starijim šahistima koji su kasnije oboleli od Parkinsonove bolesti. To je jedna vrsta leka za Parkinsonovu bolest jer se povezuje mozak i ruka", rekla je Marija Kostić. 

Foto: J. Milenković/Boom93

Kako kaže, učenici su se za takmičenje pripremali dugo. Sklapanje robota i programiranje vežbali su po dva-tri sata dnevno.

Desetočlani tim činili su učenici 7. i 8. razreda ove škole: Kosta Todić, Đorđe Trajković, Iva Salapura, Iva Kočev, Marko Tepavac, Viktor Lisovski, Pavle Stanojlović, Stefan Tadić, Vukašin Stojićević i Sergej Popovčević.

Ono što uspeh ovih učenika čini još značajnijim jeste činjenica da su bili jedina osnovnoškolska ekipa na ovom takmičenju. 

Saša Pavlović obećao je da će Grad Požarevac, pored toga što će podržati odlazak učenika u Sloveniju, finansijski pomoći da realizuju svoj inovativni projekat.

"U svemu ovome što su nam prezentovali pokazali su jedan kreativni duh, ali, takođe, i da imaju u sebi dozu nekih budućih kreatora, programera, malih privrednika. Sve od navedenog možete videti u njima", rekao je Pavlović.

Foto: J. Milenković/Boom93