Politika

Predstavnici i Beograda i Prištine sutra na dijalogu u Briselu

Boom93/M.Veljković

Boom93/M.Veljković

Evropska komisija je potvrdila da će sutra u Briselu u dijalogu Beograda i Prištine učestvovati predstavnici obe strane.

Portparolka u EK Nabila Masrali je izjavila da su "prema njenim saznanjima obe strane potvrdile učešće sutra u dijalogu" i da će tema biti "nedavna odluka kosovske centralne banke o upotrebi novca".
 
Međutim, glavni pregovarač kosovske strane Besnik Bisljimi prethodno je izjavio da na tom sastanku neće učestvovati sa obrazloženjem da "pitanje upotrebe dinara nije deo dijaloga", te da zbog toga "to nije sastanak na koji bi trebalo da ide glavni pregovarač".
 
Bisljimi je još rekao i da je posrednik EU u dijalogu "Miroslav Lajčak prekršio sopstvene principe, one za koje je odlučio 2021. godine da neće biti tema bez odobrenja obe strane".
 
Portparol EK Peter Stano je za ovu izjavu Bisljimija rekao da je "neprihvatljiva".

Bisljimi je takođe saopštio da će Vlada Kosova napraviti listu od deset mera kojima će pokazati kako će se pobrinuti "da građani ne budu oštećeni u prelaznom periodu formalizacije platnog prometa".
 
Srpske vlasti su saopštile da će Beograd u sutrašnjoj rundi dijaloga predstavljati šef Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Petar Petković.
 
Centralna Banka Kosova (CBK) saopštila je da će njen predstavnik učestvovati sutra u dijalogu, naglasivši "spremnost da se angažuje i sastane sa predstavnikom Narodne banke Srbije (NBS), kako bi olakšala izbor najlakše opcije za proces prenosa sredstava putem bankarskih kanala na račune korisnika (u evrima)".