Moj grad

Prvi milion blizu: Kafana kviz postao brend (VIDEO)

Foto: Kafana kviz

Foto: Kafana kviz

U popularnoj smederevskoj kafani "Maderi", koja datira još od 1971. godine, organizuje se Kafana kviz inspirisan konceptom pab kvizova. Na ideju je došla grupa mladih entuzijasta u novembru 2021. godine, u doba korona krize, kada su svi kafići radili sa ograničenim radnim vremenom i nije bilo nikakvih događanja u gradu.

Inicijativu je pokrenuo Mihajlo Radojković izloživši svoju ideju da po ugledu na slične pab kvizove koji su se održavali u drugim gradovima, prevashodno u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i drugim gradovima širom Srbije, organizuju nešto slično u Smederevu, ali da bude humanitarnog karaktera. Kako kaže Dušan Ilić, Voja Deđanski i on su dvojica glavnih organizatora. Početna ideja je bila da njih desetak bude uključeno, ali se dosta njih oženilo i dobilo decu, te nedostaje slobodnog vremena. Ipak, njih dvojica uspevaju da organizuju kviz, sastavljaju pitanja i vode program kviza. Voja, kako kaže Dušan, posebno je zadužen za sastavljanje pitanja, kao kvizaš koga smo imali prilike da gledamo na brojnim televizijama sa nacionalnom frekvencijom u kvizovima u kojima je učestvovao, poput "Slagalice" ili "Najslabije karike", dok je Dušan zadužen za vođenje programa i animaciju gostiju.

Foto: Kafana kviz 

Kako kaže Voja, kviz je već postao brend. Polako se približavaju prvom milionu (preko 900.000 dinara je prikupljeno od početka kviza), koji se uplaćuje za pomoć različitim humanitarnim fondacijama. Uplate su transparentne i objavljuju ih na svojoj Instagram stranici. Ideju su realizovali bez ikakvog početnog kapitala. Tamara Radojković i Anja Jovković vode Instagram stranicu i zadužene su za marketing, vlasnik lokala Dimitrije Dima Marković ustupio je prostor, a ostali učestvuju u organizaciji kviza. Tu su i brojni sponzori sa simboličnim nagradama za učesnike kviza.

Foto: Kafana kviz 

Postoje različite oblasti, poput geografije, opšteg znanja, muzike, filmova i serija, kao i ličnosti iz Srbije i sporta, ali i oblast večeri koja se uvek razlikuje. Kviz ima dva poluvremena i na kraju svakog učesnici mogu da sakupe dodatne poene gađanjem na mali koš. Ukoliko ulože džokera za određenu oblast, poeni sakupljeni iz te oblasti se dupliraju. Pored novca koji prilažu za kotizaciju, naručivanje pesama takođe se prilaže u dobrotvorne svrhe, a u slučaju da možda ne znate odgovor na pitanje, pomoć se naplaćuje i prilaže u fond za doniranje.

Saznaćete "Da li Dalaj Lama jaše lamu?", kao i kako se zove indijanska sekira ili šator, proveriti svoje opšte znanje, a i sjajno se zabaviti. Kafana je uvek puna, pa se mesta za učesnike unapred rezervišu.

Foto: Kafana kviz 

Kafana kviz u kafani "Madera" u Smederevu nije samo običan kviz - to je simbol zajedništva, zabave i humanosti. Pokrenut u vreme korona krize, ovaj kviz je postao izvor radosti u teškim vremenima. Kroz njega, mladi entuzijasti su uspeli da pokažu snagu zajedništva i ljubavi prema bližnjima. Njihova predanost i entuzijazam ne samo da su stvorili nezaboravne trenutke, već su i osigurali značajna sredstva za pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Kroz ovaj kviz, svaki potez postaje gest ljubavi i podrške, pokazujući da i najmanji doprinos može napraviti veliku razliku u životima drugih.

Njihova priča nije samo lokalna, već predstavlja inspiraciju i primer kako zajedno možemo napraviti pozitivnu promenu u svetu. Kroz svoj rad, oni šalju snažnu poruku solidarnosti i humanosti, pokazujući da je moguće spojiti zabavu i dobrotu. Njihova poruka je jasna: zajedno možemo napraviti svet boljim mestom za sve.

Pripremila Anica Radosavljević, dopisnica Boom93 iz Smedereva