Moj grad

Kako naučiti žirafeći jezik

Foto: UG Svet Reči

Foto: UG Svet Reči

Od 16. do 26. februara Velika Plana bila je mesto gde se rađaju i uče drugarstvo i jezik srca. Udruženje građana “Svet reči” iz Velike Plane, u partnerstvu sa Udrugom “Projekti građanske demokratske inicijative PGDI” iz Belog Manastira I NVO “Ženska akcija” iz Radoviša, organizovalo je razmenu mladih iz Srbije, Hrvatske i Severne Makedonije.

Trideset i šest učesnika između 15 i 20 godina, okupljenih oko projekta Erazmus plus, Akcija “Naučimo žirafeći jezik! Nenasilnom komunikacijom do mirnog rešavanja sukoba” savladavali su tehnike nenasilne komunikacije i jezik srca koji je poznat kao “žirafeći jezik”. 

Na pitanje zašto žirafeći, mladi objašnjavaju: zato što je to jezik kojim smo govorili kao deca, dakle jezik srca, a žirafa ima najveće srce od svih kopnenih životinja, pa je tako nastao ovaj simbolični naziv za nenasilnu komunikaciju.

Foto: UG Svet Reči

U ovom projektu Srbiju predstavljaju mladi iz opština Velika Plana, Smederevska Palanka, Kragujevac, Svilajnac, Batočina, Bor i Raška. Oni su učenici TŠ “Nikola Tesla” i Ekonomsko-ugostiteljske škole “Vuk Karadžić” u Plani, palanačke Gimnazije, Srednje stručne škole u Kragujevcu i Tehničke škole u Despotovcu. Iz Hrvatske su došli srednjoškolci iz Belog Manastira, a iz Severne Makedonije učenici srednje škole “Kosta Susinov” iz Radoviša. 

Većina učesnika je iz nerazvijenih područja i socijalno ranjivih kategorija, iz višečlanih porodica ili bez roditeljskog staranja, iz hraniteljskih i romskih porodica. 

Foto: UG Svet Reči

Pored povezivanja mladih sa balkanskog područja, cilj ovog projekta je njihovo osnaživanje i učenje kako da prepoznaju konfliktne situacije i kako da na adekvatan način reaguju na njih. Kroz svakodnevne radionice analizirali su se primeri iz svakodnevnog života i pronalazili nenasilni načini za njihovo rešavanje. Takođe se radilo na korišćenju audio-vizuelnih sredstava i podizanju digitalne pismenosti u cilju širenja tehnika i znanja usvojenih na radionicama i aktivnostima u okviru projekta. 

Plan je da nakon povratka sa razmene učesnici u svojim školama i sredinama osmisle prezentacije sa ovih radionica kroz fotografije i snimke,  objasne značaj nenasilne komunikacije i promovišu društveni aktivizam kao vid edukacije. Planirane su i ulične akcije koje će uključivati mlade u sredinama iz kojih su učesnici ovog programa, a sa ciljem da se ideja “žirafećeg jezika” što više proširi i, da upotrebimo popularni termin, “primi” među njihovim vršnjacima i sugrađanima. 

Na svakodnevnim radionicama sa učesnicima projekta su radile pedagoškinja Živkica Đorđević iz Požarevca i psihološkinja Smilja Sinđelić, profesorka Gimnazije u Velikoj Plani.

Inače, ova akcija je nastavak višegodišnjeg programa nenasilne komunikacije koji veoma uspešno sprovodi UG Svet reči.  Jelena Brkić Zlatkova, na čelu ovog udruženja, kaže da su do sada radili sa mladima iz lokalne zajednice ili iz okolnih opština koji dolaze iz prosečnih porodica i sredina. Sada prvi put rade sa učesnicima iz različitih kultura i osetljivih kategorija. 

“Ovo je izazov za nas, zahteva specifičan pristup i način rada, tako da i mi voditelji grupa učimo zajedno sa mladima i unapređujemo svoj rad za neke naredne projekte. Pokušavamo da njihova znanja i veštine usmerimo tako da donesu boljitak njihovim životima i da se lakše izbore sa svime što ih čeka u budućnosti”, kaže Zlatkova i dodaje: “Mi smo planirali 21 učesnika, međutim, analizirajući njihove prijave, odlučili smo da taj broj povećamo i pružimo šansu većini onih koji su izrazili želju da dođu”.

Voditeljica grupe iz Hrvatske Mirela Alagić, profesor Jovica Ilić ispred grupe iz Severne Makedonije i pedagoškinja Živkica Đorđević zadužena za učesnike iz Srbije slažu se da ovakve akcije u velikoj meri doprinose da mladi nauče da poštuju i uvažavaju različitosti, da adekvatno reaguju u određenim situacijama i da se trude da prenesu naučene veštine na svoju okolinu. Ističu da su mladi ljudi uvek željni da nauče nešto novo, samo im treba posvetiti odgovarajuću pažnju i prezentovati znanje  na pravi način. 

Foto: UG Svet Reči

Tradicija i kultura sve tri zemlje predstavljena je na interkulturalnim večerima uz muziku, tradicionalnu kuhinju i nošnju, pesmu i igru.

U okviru planiranih aktivnosti organizovan je i izlet do Beograda, što je bila prilika da se mladi iz Makedonije i Hrvatske upoznaju sa znamenitostima naše prestonice. 

Foto: UG Svet Reči

Završna aktivnost projekta održana je u sali Doma omladine u Velikoj Plani. Svih 36 učesnika bili su u subotu glumci Forum teatra  CZK “Masuka”. Pod rukovodstvom Ane Simović, urednice kulturno-umetničkog programa ovog centra, izveli su performans “Govorimo jezikom žirafa!” kroz koji su pokazali “savladano gradivo”, ali i glumačko umeće. 

Sa ovog desetodnevnog druženja vratili su se svojim kućama prepuni utisaka, sa divnim uspomenama i sa željom da se ponovo sretnu i savladaju nove životne veštine.

Ovaj projekat podržan je sredstvima Evropske unije, u okviru programa Erazmus plus.

 

Piše Bilja Marjanovič, dopisnica Boom93 iz Velike Plane