Kultura

Aleksandra Radivoj: Mnogo je teže glumiti likove koji su poznati (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Aleksandra Radivoj, koja je u predstavi “Pop Ćira i pop Spira” tumačila ulogu Side, po oceni stručnog žirija, najbolja je glumica druge takmičarske večeri 20. Amaterskih svečanosti “Milivojev štap i šešir”. Za Boom 93 govorila je o ovom priznanju, liku koji je tumačila i amaterskoj pozorišnoj umetnosti.

Glavna nagrada koja se svake takmičerske večeri dodeljuje najboljim glumcima predstave jeste replika Milivojevog štapa sa ugraviranom pločicom i ukoričenim znamenjem. Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika, koji dobija Milivojev šešir, i tako kompletira nagradu (Milivojev štap i šešir).

Aleksandri Radivoj priznanje je jako značajno. Reditelj predstave Darko Grahovac, kako kaže, mnogo im je govorio o njemu.

Budući da je predstava rađena po romanu Stevana Sremca, koji je deo školske lektire, likovi u predstavi dobro su poznati publici. Aleksandru Radivoj pitali smo da li je lakše tumačiti likove koji su poznati ili je to dodatni izazov.

“Sida kao lik je nešto što sam ja inače. Ja sam takva i u prirodi, tako da nisam imala ovde puno glume. A inače je mnogo teže glumiti likove koji su poznati nego one za koje nismo znali", rekla je glumica.

Foto: S. Lisac/Boom93

Neki od glumaca predstave članovi su njene porodice. To, prema njenim rečima, neki put nije olakšavajuća okolnost, ali je bilo odlično za ovu predstavu.

Radnja Sremčevog dela smeštena je u Vojvodini. Kako kaže Aleksandra Radivoj, mentalitet prikazan kroz likove na sceni se i dalje može prepoznati “i što se tiče popova i popadija, i inače samog naroda u Vojvodini”.

“Još uvek smo tako lagani, mirni. Mi se samo ovde pravimo da smo galamdžije, ali nismo”, kaže Radivoj.

Izvođenje predstave na 20. Amaterskim glumačkim svečanostima “Milivojev štap i šešir” bilo je trinaesto po redu. Amatersko pozorište “Đorđe Damjanov Đekša” sa ovom predstavom učestvovalo je i na 52. FEDRAS-u u Malom Crniću. Kako kaže Aleksandra Radivoj, imaju dosta gostovanja u Vojvodini, a dobili su i poziv za gostovanje u Rumuniji i Hrvatskoj.

Foto: S. Lisac/Boom93

Kada je u pitanju amaterska pozorišna umetnost, Aleksandra Radivoj navodi da u Vojvodini još uvek ima onih koji se trude, ali da misli kako se u ostatku Srbije više radi na amaterizmu.

Više o drugoj takmičarskoj večeri pročitajte na LINKU.

Podsetimo, prve takmičarske večeri 20. Amaterskih glumačkih svečanosti “Milivojev štap i šešir” repliku Milivojevog štapa dobio je Bojan Miloradović, koji je u predstavi “Omča” tumačio ulogu Obrada Srećkovića.