Politika

Udovica Navaljnog u EP: Aleksejeva smrt pokazuje da se sa Putinom ne može pregovarati

Foto: YouTube printscreen/The Telegraph

Foto: YouTube printscreen/The Telegraph

Udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Julija Navaljna, izjavila je u današnjem obraćanju Evropskom parlamentu da smrt njenog supruga pokazuje da se ne može pregovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ona je rekla da, iako je konačno organizovana sahrana Navaljnog, nije sigurna da ruska policija neće hapsiti one koji dođu da se od njega oproste.

Aleksej Navaljni je, izjavila je, bio „mučen i gladan“, rekla je ona pred Evropskim parlamentom, 12 dana nakon smrti njenog supruga, glavnog Putinovog oponenta, u sibirskom zatvoru.

Navaljna kaže da je „ubistvo“ njenog supruga pokazalo javnosti da je „Putin sposoban za sve i da sa njim ne možete da pregovarate“.

Ona je zamolila da se održi minut ćutanja povodom dve godine od početka rata u Ukrajini koji je opisala „brutalnim i podmuklim“.

„Ali prošle su dve godine, mnogo je umora, mnogo krvi, mnogo razočaranja, a Putin nije otišao nigde“, rekla je Navaljna i dodala da su desetine miliona Rusa protiv Putina i da se ne sme dozvoliti da oni budu proganjani.

Navaljna dodaje da Putin mora da odgovara za ono što je uradio Rusiji, Ukrajini i njenom mužu.

„Moj muž neće videti lepu Rusiju budućnosti, ali moramo je mi videti“, kazala je ona.

Aleksej Navaljni biće sahranjen u Moskvi 1. marta, nakon što se njegov tim borio da pronađe pogrebno preduzeće koje će ga sahraniti.