Hronika

Uništene tone zaplenjenog duvana

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Više od pet tona ilegalnog rezanog duvana, 3,5 tona duvana u listu, 26.000 boksova cigareta, 12.000 boksova motanih cigareta, dve tone duvana za nargile i skoro 1.200 pakovanja snus duvana, uništeno je danas u Smederevu, a tim zaplenama sprečena je šteta za budžet Srbije od oko 200 miliona dinara, izjavio je, nakon uništenja robe, ministar trgovine Tomislav Momirović.

„Država ima obavezu da finansira veliki broj javnih službi, poput školstva, zdravstva, policije, vojske i sve se to finansira pre svega od akciza i poreza na promet, a svi ljudi koji kupuju cigare bez akciza ‘uzimaju’ novac od tih javnih službi koje služe svim građanima Srbije“, rekao je Momirović, a prenelo Ministarstvo.

Dodao je da je država odlučna u nameri da stane na put svim oblicima sive ekonomije i da će zato imati „nultu toleranciju prema sivoj ekonomiji“, a posebno kada je reč o trgovini duvanskim proizvodima.

Kupovinom na ilegalnom tržištu, kako je rekao, građani se izlažu i zdravstvenim rizicima, budući da proizvodi kupljeni na crnom tržištu nisu prošli neophodne kontrole adekvatnih državnih inspekcija.