Sport

Crvena zvezda čeka na trijumf u Minhenu već devet godina

FOTO: Youtube screenshot/EUROLEAGUE BASKETBALL

FOTO: Youtube screenshot/EUROLEAGUE BASKETBALL

Nakon skoro tri nedelje pauze, Evroliga se vraća. Košarkaši Crvene zvezde putuju u Minhen da se suoče sa Bajernom, u okviru 27. kola elitnog takmičenja. Pauza je bila dobrodošla za tim, koji je nedavno osvojio prvi pehar u sezoni, što im je verovatno dalo dodatno samopouzdanje za nastavak sezone.

Tim Janisa Sferopulosa uspeo je da podigne pehar u Nišu.

Trenutno, Crvena zvezda zauzima 16. mesto na tabeli Evrolige sa 10 pobeda i 16 poraza, dok je Bajern na 14. poziciji sa skorom 11-15.

Crveno-beli su se do sada sastali 11 puta sa bavarskom ekipom u Evroligi od 2015. godine. U njihovim međusobnim susretima imaju skor 6:5 u korist Zvezde, ali zanimljivo je da su samo jednom slavili u Minhenu, i to pre devet godina.

Od prvog susreta do danas, ekipa iz Minhena nije doživela poraz od Crvene zvezde na domaćem terenu, čak i u prijateljskim mečevima.

Pre početka ove sezone, ekipe su se sastale u finalu "Magenta kupa", koji je Zvezda osvojila 2021. godine. Međutim, ovoga puta Bajern je slavio rezultatom 84:82. Miloš Teodosić je imao priliku da postigne trojku za pobedu, ali nije uspeo.

Ipak, tokom ove sezone, 2. novembra, u šestom kolu Evrolige, Crvena zvezda je na svom terenu nadigrala Bajern sa 74:68.

Statistika

Zvezda prosečno postiže 82 poena, što je svrstava u Top 8 napadačkih ekipa ove sezone u Evroligi, sličano je u odbrani, gde rivalu dozvoljava 80,8 poena, što je stavlja na deveto mesto.

Kada je u pitanju Bajern, brojke su nšto niže. Bavarci postižu 79.6 poena i 13. su napad u elitnom takmičenju, dok rivalima dopušta 82,3 poena u proseku. Što je ravno 12. mesto.

Procenti šuta su izjednačeni kod obe ekipe: Zvezda ima više asistencija po meču, ali manje skokova. Iako crveno-beli važe za dominantnu skakačku ekipu, Bajern je bolji u tom parametru.

Sastavi

Crvena zvezda će suočiti sa značajnim izazovima u Minhenu, posebno jer će biti oslabljena za ključne igrače. Naime, Janis Sferopulos neće moći da računa na "mađioničara" Miloša Teodosića, koji i dalje oporavlja povredu zadobijenu tokom utakmice sa Cedevita Olimpijom. Iako je u međuvremenu igrao na Kupu i nekim drugim mečevima, iz kluba ističu da Teodosić još uvek nije potpuno spreman za igru.

Pored Teodosića, u timu će nedostajati i Nikola Topić, koji se još oporavlja od povrede kolena, kao i Trej Tompkins, koji je takođe u završnoj fazi rehabilitacije, ali još uvek nije spreman za povratak na teren.

Kada je reč o sastavu Bajerna, Neslon Vidman će verovatno propustiti meč, dok se Devin Buker oporavio i očekuje se da će biti deo tima Pabla Lasa, zajedno sa Niklasom Vimbergom. Sudije za ovaj meč će biti Migel Anhel Perez iz Španije, Joanis Fufis iz Grčke i Robert Viklicki iz Češke.

Crvena zvezda se trenutno nalazi na 16. mestu u Evroligi sa 10 pobeda i 16 poraza, dok je Bajern na 14. poziciji sa skorom 11-15. Obema ekipama pobeda je od izuzetnog značaja s obzirom na borbu za plasman u top 10, što ih motiviše da pruže svoj maksimum na terenu.

Do kraja regularnog dela šampionata ostaje još osam mečeva, a svaki od njih će biti ključan za Zvezdu u borbi za plasman. Sa četiri utakmice u gostima, uključujući i ovu, kao i četiri kod kuće, pred crveno-belima je izuzetno izazovan raspored koji će zahtevati maksimalnu koncentraciju i angažovanost.