Moj grad

Istina je da dolazi borba za dušu - intervju sa svetski poznatim saksofonistom Olegom Kirijevim (VIDEO)

Foto: Anica Radosavljević

Foto: Anica Radosavljević

Po drugi put u Smederevu, nastupao je svetski poznati saksofonista Oleg Kirijev. Tom prilikom razgovarali smo sa njim.

Svetski priznati saksofonista Oleg Kirijev, poznat po svojoj inovativnoj kombinaciji etno-džez motiva s baškirskim narodnim instrumentima, stoji kao prvi ruski muzičar koji je postigao ovu jedinstvenu sintezu. Inspirisan tradicionalnim i latinoameričkim džezom, afričkim ritmovima i azijskom etno muzikom, Oleg je stvorio autentičan stil koji ga je proslavio kao izvođača koji premošćava različite muzičke žanrove.

Sa impresivnom diskografijom koja broji više od 15 objavljenih albuma, nastupao je na nekim od najznačajnijih svetskih džez festivala, uključujući London Jazz Festival, New York Jazz Improv Festival, legendarni Montreux Jazz Festival i mnoge druge. 

"Drugi put sam ovde, prvi je bio sa Vasilom Hadžimanovim, naš zajednički srpsko-ruski projekat. Sad je isto srpsko-ruski, ali druga vrsta muzike", rekao je Kirijev.

Bili smo radoznali da čujemo šta nas očekuje na koncertu.

"Večeras želimo da sviramo više poznatih džez standarda, naravno, poznatih u celom svetu, jer su bili hitovi u prošlom veku, kao i neke moje originalne kompozicije. Jedna od njih se zove "Ruska bajka", i još mnogo lepih stvari", dodao je Kirijev.

Oleg ističe da je publika u Smederevu neverovatna i jako otvorena:

"Vi imate ovde izgleda sve skoro kao u Njujorku. Vidim da Kulturni centar radi fenomenalno. Rekao sam i direktoru, dosta putujem po Evropi, Rusiji, Smederevo je srećno što ima aktivan kulturni život."

Dotakli smo se teme i budućnosti džeza:

"Sada je vreme bolje nego u prošlosti, jer sada mladi momci i devojke mnogo više sviraju. Neverovatno koliko devojaka svira kontrabas i bas, dosta njih svira na saksofonu i trubi, što su ranije preferirali muški izvođači. Neke sviraju sto puta bolje od muških izvođača. Sada je vreme kada imaju kvalitetne informacije putem Jutjuba i na drugim mestima. Ako imaš talenat, možeš lepo da naučiš. Dosta srpskih muzičara odlazi u Austriju, studira u Gracu, tamo dolaze i američki profesori. Mislim da je budućnost posebno dobra u Srbiji. Neverovatno koliko svirača ima u Beogradu. Sjajno!"

Oleg je imao poruku za sve mlade muzičare:

"Postoji veliki pritisak masovnih medija. To je normalno, ali je sreća kada postoji mogućnost da neki roditelj ili prijatelj kaže: "Slušaj kako je dobra pesma!" (u nekom fanki stilu). Tada postoji mogućnost da stekne interesovanje možda i za klasičnu muziku, kao i za pozorište ili da se uključi u neki kulturni program. Zašto ovo kažem? Istina je da dolazi borba za dušu. Sutra će čovek činiti loše stvari. Zato je važno da prvo u porodici bude prisutna dobra muzika. Deca sada gledaju u telefone, ali dosta njih koje vidim u Beogradu idu u muzičku školu i sviraju gitaru, violinu, tako da je ovo čudno vreme."


Oleg Kirijev, renomirani svetski saksofonista, ponovo je oduševio Smederevo svojim nastupom. Zahvalan je na prilici da bude deo živog kulturnog života grada i publici koja je pokazala izuzetnu otvorenost i interesovanje. 

Pripremila Anica Radosavljević, dopisnica Boom93 iz Smedereva