Kultura

Manje od jedan odsto budžeta ide na kulturu, a novac ide „predatorskim organizacijama“

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Izdvajanja za kulturu u Srbiji su mala, a na to ukazuju i brojke iz aktuelnog republičkog budžeta. Za ovu godinu, sudeći po planu Ministarstva kulture, biće izdvojeno ukupno 15,15 milijardi dinara, odnosno manje od jednog procenta ukupnog budžeta.

U planu Ministarstva kulture se kao stavke na koje je planirano da se potroši novac navode Podrška istraživanju, zaštiti i očuvanju nepokretnog kulturnog nasleđa (364,2 miliona dinara), obnova i zaštita Manastira Hilandar (90 miliona dinara), održavanje Dvorskog kompleksa na Dedinju (67 miliona), podrška radu Matice Srpske (61 milion), digitalizacija kulturnog nasleđa (78,8 miliona), prestonica kulture Srbije (315 miliona dinara) ali i „Novi Sad-Evropska prestonica kulture“ (23,6 miliona dinara).

Među stavkama je i konzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog nalazišta Caričin Grad u opštini Lebane vredna više od 143 miliona dinara o kojem je Nova ekonomija već pisala.

Među planovima je i stavka pod nazivom Podrška razvoju muzičkog stvaralaštva u iznosu od 91 miliona dinara, ali ova stavka nije dodatno obrazložena niti se negde u planu spominje Beogradska filharmonija ni Opera Srpskog narodnog pozorišta, koje su pre par nedelja prve ukazale na probleme sa kojima se umetnici u Srbiji susreću i pozvale institucije da reaguju.

Ove godine Filharmonija obeležava tačno sto godina. Muzičari su početkom februara pre koncerta pročitali pismo publici u kojem su naveli da se svaki put suočavaju sve više sa činjenicom da su „u svom gradu i u svojoj zemlji tako visoko obrazovani, a tako nisko vrednovani“.

Dodali su da i se posle više od dve godine od smrti Ivana Tasovca Beogradska filharmonija nalazi u „VD statusu“, kao i da u godini jubileja slavi sa najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu, „sa sramno malim budžetom iz godine u godinu, bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncertne uniforme već deset godina“, i bez čvrstih uverenja da će se zidati nova dvorana.

Prilikom čitanja pisma, naveli su i da njihove koncertne uniforme već deset godina nisu obnovljene.

Nakon predstavljanja problema sa kojima se suočava Beogradska filharmonija ali i ostale institucije kulture, ministarka kulture Maja Gojković navela je da postoji radna grupa koja radi na iznalaženju rešenja, koja će dobiti upravnika kad se formira Vlada, kao i da su tvrdnje muzičara da Filharmonija neće dobiti planiranu zgradu „pogodile“ i nju i premijerku Srbije Anu Brnabić, „jer projekat već postoji i čvrsto stoje iza njega“.

Više pročitajte na LINKU.