Muzika

Od Berklija, „Džanuma“ do Malmea: Ko je Teya Dora, predstavnica Srbije

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Teya Dora, pobednica "Pesme za Evroviziju 2024", predstavljaće singlom "Ramonda" Srbiju na Evroviziji u Malmeu u maju.

Pravo ime joj je Teodora Pavlovska, a rođena je u Boru 1. maja 1992. godine, u porodici posvećenoj umetnosti.

Široj publici postala je poznata po pesmi „Džanum“, koja je bila muzička špica za seriju „Južni vetar“. Bavi se komponovanjem ali i produkcijom.

U Boru je počela da se bavi muzikom i to veoma rano. Kako je rekla za lokalni portal Bor030 još kao mala, sa samo pet godina, poželela je da svira klavir i pre osnovne škole krenula je u muzičku.

„Sa pet godina mi je taj instrument bio toliko blizak da sam mislila da je pravedno da pre nego što krenem u osnovnu krenem u muzičku. Na moju veliku sreću isto je mislila i Olivera Bogdanović, tada profesor klavira u borskoj muzičkoj školi. Sa Silvijom Vasić, direktoricom škole, potrudile su se da od ministarstva dobiju dozvolu i upišu me iako je zakon predviđao upis dece tek sa sedam godina. Sećam se i da je moja mama išla sa mnom na časove solfedja, sedela u zadnjoj klupi, a ispred nje mi, sve sitna dečica i umesto mene je prepisivala lekcije sa table jer sam ja u to vreme presporo pisala. Ljubav i nežnost koju sam dobijala od svih tih ljudi u Donjem Milanovcu i Boru definitivno je imala uticaj da nikada ne prestanem da se bavim muzikom“, izjavila je ranije za portal Bor030 Teya Dora.

Srednju školu završila je u Beogradu, gde je uporedo išla i u srednju muzičku, odsek – kako je i sama od detinjstva odabrala – klavir. Zatim je postala stipendista Berklija, gde je studirala pevanje.

„Upoznala sam sjajne ljude u Bostonu, od velike zvezde današnjice Čarli Puta s kojim sam godinama pohađala neke predmete, pa do Džimi Pejdža frontmena grupe Led Cepelin koji je doktor muzike sa Berklija i čestitao mi je lično po završetku mog završnog koncerta“, izjavila je ranije Teya, prenosi portal Bor030.net.

Dodala je da je na Berkliju predstavljala kulturu Timočke krajine, u aranžmanima često koristila taj etno melos, delove vlaških pesama, stilove pevanja žena na ranijim poselima i to se u kombinaciji sa R’n’B i popom, kako je navela, baš dopadalo Amerikancima.

Nakon Berklija jedno vreme je živela u Njujorku, a pisala je i pesme na engleskom, pevala prateće vokale…

Što se tiče pojavljivanja na muzičkoj sceni Srbije, sve je počelo pre šest godina, a u početku je pisala pesme za Natašu Bekvalac, Zoi, Jovanu Nikolić, Nikoliju…

Svoju pevačku karijeru je započela 2019. godine pesmom „Da na meni je“, a u martu  2020. godine objavila je pesmu „Oluje“ za seriju Južni vetar.

Poznata je, ipak, postala po pesmi „Džanum“ koju je objavila 2023, a koja je bila špica za seriju „Južni vetar: Na granici“. Pesma je postala veliki hit na društvenoj mreži TikTok, a dva meseca od objave, 22. maja „Džanum“ je zauzeo četvrto mesto na globalnoj top-listi najviralnijih pesama na Spotifaju.

Teya Dora je u junu postala treći srpski izvođač koji je prešao milion mesečnih slušalaca na Spotifaju.

U januaru je za tamičenje u Pesmi za Evroviziju objavila „Ramondu“. U finalu takmičenja koje je održano u subotu, 2. marta, zauzela je prvo mesto – dobila je najviše glasova žirija, a od publike – drugo mesto.

„Još kao mala šetali smo mama, tata i ja Rtanjom gde smo sa beračima biljaka nalazili i slikali po neku ramondu o kojoj ja danas pevam“, objasnila je za bor030.net Teya odakle joj inspiracija za pesmu.

Ramonda je simbol ponovnog rađanja i nove snage, kaže Teya.

Evrovizija se održava u Malmeu od 7. do 11. maja.

Srbija će nastupiti u prvom polufinalu, koje je na programu 7. maja.