Društvo

Pojeftinio pelet na stovarištima: Građani ga već nabavljaju za narednu sezonu

FOTO: Elements Envato 
Pelet

FOTO: Elements Envato Pelet

Bližimo se kraju grejne sezone, a cene peleta na stovarištima u Požarevcu poslednjih nedelju dana su u padu.

U odnosu na početak grejne sezone kada je za tonu peleta bilo potrebno izdvojiti od 30.000 do 36.000 dinara (odnosno od 280 do 350 evra), cene ovog energenta na stovarištima su sada niže i za do 100 evra po toni.

Kako Boom93 saznaje, trenutna situacija na stovarištima je takva da peleta ima na zalihama, a za tonu peleta, treba izdvojiti od 25.000 do 32.500 dinara, odnosno od 219 evra po toni pa naviše, što je već doprinelo potražnji za narednu grejnu sezonu.

Proveravali smo otkud ovako drastičan pad cene ovog energenta, iako još uvek nije kraj grejne sezone.

"Imamo peleta na zalihama i to su velike količine, a kako su cenu smanjili i proizvođači, odnosno fabrika peleta od koje nabavljamo isti i mi smo odlučili da je snizimo kako bismo prodali zalihe, jer već od aprila i maja treba da nam stignu nove količine namenjene za narednu grejnu sezonu", saznajemo na jednom od prodajnih mesta u gradu.

Na društvenim mrežama u grupama koje se odnose na grad Požarevac, mogu se pročitati brojni postovi u kojima se reklamira prodaja peleta po sniženim cenama, ali i komentari brojnih građana koji su zainteresovani za kupovinu.

Građani koji koriste pelet, usled pada cena ovog energenta već su rezervisali količine za narednu sezonu kako bi uštedeli, ukoliko nakon letnjeg perioda bude došlo do porasta cena.

Iako ložišta još uvek nisu ugašena, a ova grejna sezona završena, sa svih stovarišta koja smo kontaktirali građanima savetuju da se već pripremaju za narednu sezonu i počnu sa kupovinom peleta, kako bi izbegli dodatna poskupljenja.

Podsetimo, cena peleta prošle godine u ovom periodu kretala se od 33.000 do 38.000 dinara za tonu, u zavisnosti od toga da li ga kupujete direktno od proizvođača ili na stovarištima.