Društvo

Kakvu vodu piju građani okruga?

FOTO: Boom93/R. Momirović

FOTO: Boom93/R. Momirović

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je godišnji izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće iz javnih vodovoda.

Prema ovom izveštaju za 2020. godinu u Srbiji gotovo 700 000 ljudi živi u gradskim naseljima sa neispravnom pijaćom vodom.  Voda iz gradskih vodovoda je za 2020. godinu ocenjena kao mikrobiološki neispravna u 14 mesta, dok je 12 gradskih vodovoda imalo fizičko-hemijski neispravne uzorke.

Čak 21 grad u Srbiji nije imao ispravnu vodu – ni mikrobiološki, ni fizičko-hemijski. Vojvodina stoji najgore – od ukupno 47 gradskih naselja sa neispravnom vodom, 29 je u Vojvodini.

Kakvo je stanje u Braničevskom okugu

U Braničevskom okrugu analizirani su uzorci iz 7 opština, Grada Požarevca i iz Gradske opštine Kostolac.

Prema izveštaju instituta u Gradu Požarevcu, Gradskoj opštini Kostolac i u još četiri opštine voda je u 2020. godini okarakterisana kao ispravna, dok je u tri opštine tokom prošle godine voda u većini slučajeva bila neispravna.

U Požarevcu je tokom 2020. godine samo  0,7% uzoraka vode bilo fizičko – hemijski neispravno, dok je 1,3% uzetih uzoraka bilo mikrobiološki neispravno. Uzorci vode uzeti u Gradskoj opštini Kostolac bili su fizičko – hemijski neispravni u 1,9% slučajeva, dok su uzorci vode bili mikrobiološki neispravni u samo 0,4%.

U opštini Kučevo nije bilo fizičko – hemijski neispravnih uzoraka vode, dok je u 1,9% bilo mikrobiološki neispravnih uzoraka.

pek Kučevo
Foto/T.S. reka Pek Kučevo

Opština Veliko Gradište može da se pohvali da je u prošloj godini imala zdravu vodu za piće. Kako je navedeno u izveštaju 0,7 % uzoraka vode bilo je fizičko – hemisijski neispravno. Takođe, u ovoj opštini 0,7% uzoraka bilo je mikrobiološki neispravno.

I u opštini Golubac su rezultati vode za piće bili dobri. Od svih uzetih uzoraka 2% bilo je fizičko – hemijski neispravno, dok je i 2% bilo mikrobiološki neispravno.

Opština Malo Crniće je tokom 2020. godine imala najkvalitetniju vodu za piće u Braničevskom okrugu. Tokom 2020. godine u ovoj opštini nije zabeleženo zagađenje vode.

Građani tri opštine u okrugu imali neispravnu vodu

Kako se navodi u izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije građani u opštinama Petrovac na Mlavi, Žagubica i Žabari imali su tokom prošle godine neispravnu vodu za piće.

U opštini Petrovac na Mlavi je 8% uzoraka vode bilo mikrobiološki neispravno, dok je u fizičko – hemijskom apsektu voda bila zdrava.

laboratorija test covid
foto/T.S laboratorija

Građani Žagubice su tokom 2020. godine imali  mikrobiološki neispravnu vodu u 10% uzoraka, dok je u fizičko – hemijskim merenjima voda bila zdrava.

Najgoru vodu za piće u okrugu imali su stanovnici opštine Žabari. Kako se navodi u izveštaju Instituta čak u 79% uzetih uzoraka vode, u ovoj opštini, bilo je fizičko – hemijski neispravno, dok je voda bila mikrobiološki ispravna.

Ko radi analize pijaće vode u Požarevcu?

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je krajem jula uspešno sprovela Javnu nabavku za usluge uzorkovanja i analize vode za piće i otpadnih voda.

Ovo javno preduzeće je ugovor je dodelio Zavodu za javno zdravlje iz Požarevca, a ugovor je potpisan na 5 000 000 dinara bez PDV-a.