Društvo

Istraživanje: Većina studenata bi se vratila u Srbiju, no većina očekuje platu od bar 166.000 dinara

Pixabay/ilustracija studenti

Pixabay/ilustracija studenti

Studenti koji se trenutno školuju van granica Srbije većinom žele da se vrate u zemlju, ali uz uslov.

U anketi je učestvovalo više od 1.100 ispitanika.
 
Kada je u pitanju vrsta studija koje pohađaju studenti u inostranstvu, čak 57 odsto njih upisano je na osnovne studije, dok je 27 odsto ispitanika je na masteru, a 16 odsto na doktorskim i specijalističkim studijama.
 
Ono što je interesantno je da većina učesnika istraživanja, tačnije 81 odsto, ima nameru da se vrati u Srbiju nakon završetka studija u inostranstvu, prenosi sajt Startuj Infostud.
 
"Ovaj podatak ukazuje na snažan emotivni i porodični faktor koji igra ulogu u njihovoj odluci o povratku. Čak 70 odsto ispitanika ističe porodične razloge kao ključni motiv za povratak, dok 23 odsto naglašava da jedan od faktora koji utiče na odluku o povratku jeste zapošljavanje u svojoj zemlji. Ostalih sedam odsto ispitanika navodi razne faktore poput obrazovanja, patriotizma, tradicije, itd", navodi se.

Faktori koji najviše utiču na odluku o povratku su vladavina prava i institucije, ocenjeni prosečnom ocenom od strane ispitanika kao najbitniji sa 4,68. Na drugom mestu su visina plate i ekonomski uslovi, koji slede sa prosečnom ocenom 3,48.
 
Više od polovine studenata koji planiraju da se vrate kažu da će to biti na početku karijere, između 25. i 35. godine života. Njih 11 odsto planira svoj povratak odmah nakon studija.
 
Kada je reč o minimalnoj plati koja bi bila prihvatljiva za rad u Srbiji, tri petine studenata bi radilo za do dve prosečne plate (do 166.000 dinara), dok svaki peti ispitanik ne bi prihvatio platu manju od tri prosečne zarade (do 249.000 dinara). Interesantno je napomenuti da 16 odsto studenata očekuje platu iznad tri prosečne zarade (preko 250.000 dinara), dok bi šest odsto radilo za prosečnu platu (83.000 dinara).
 
Najtraženija zanimanja u protekloj godini na sajtu Startuj Infostud bila su trgovina i prodaja, IT, mašinstvo, administracija i magacin.
 
Istraživanje su sproveli sajt Startuj Infostud i Organizacija srpskih studenata u inostranstvu uz podršku Ministarstva turizma i omladine.