Društvo

Danas se obeležava Evropski dan logopedije

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Evropski dan logopedije se obeležava danas, a datum, 6. mart je ustanovljen sa ciljem promocije i podizanja svesti o postojanju čitavog niza komunikacionih poremećaja i njihovom delovanju na ljudsko zdravlje, kao i o logopedskoj profesiji, pravima pacijenata i mogućim načinima da im se pruži pomoć.

Glavna tema posvećena ovogodišnjem Danu logopedije je „Saradnja sa drugim profesionalcima i negovateljima”, saopšteno je iz tog Udruženja.

U skladu s temom, Udruženje logopeda Srbije ističe važnost multidisciplinarnog pristupa u terapiji govora i jezika.

Ključni element uspešne govorno-jezičke terapije jeste pravovremeno prepoznavanje problema, dijagnostika i pružanje odgovarajuće kontinuirane terapije. Saradnja s roditeljima ili starateljima ima neizmerni značaj jer doprinosi bržem napretku i kvalitetu usvajanja novih znanja i veština, navodi Udruženje logopeda Srbije.

Logopedija kao nauka već 85 godina priznata je u svetu, dok se u Srbiji već više od 40 godina obrazuju kadrovi u ovoj oblasti.

Udruženje logopeda Srbije obeležava 20 godina svog postojanja i u tom periodu se bori za zaštitu prava i interesa logopeda, kao i za podizanje ugleda ove profesije. Takođe, Udruženje se zalaže za izradu i donošenje zakona koji bi regulisali pitanja od interesa za logopede u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

Udruženje ističe da se logopedi danas suočavaju s brojnim izazovima koji ne samo da utiču na njih nego i na osobe kojima je logopedska podrška neophodna. Jedan od tih izazova je nepostojanje osnovnog pravnog okvira, nedostatak prepoznavanja logopedske delatnosti u šifrarniku delatnosti, kao i nejasno definisanje uloge logopeda unutar zdravstvenog, socijalnog i obrazovnog sistema.

Kako navode, Udruženja logopeda Srbije ukazuju na ključnu ulogu logopeda kao stručnjaka u dijagnostici i terapiji, čime postaje neizostavan deo tima koji omogućava efikasniji rad zdravstvenih i obrazovnih institucija.