Društvo

Zatvorenici iz Zabele donirali hranu i sredstva za higijenu deci iz Svratišta

FOTO: Boom93/Arhivska fotografija

FOTO: Boom93/Arhivska fotografija

Zaposleni i osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu (Zabeli) donirali su sredstva za higijenu i hranu Svratištu za decu u Krfskoj ulici u Beogradu u želji da pruže podršku mališanima u ovoj ustanovi.

Decu, uzrasta od pet do 15 godina, posebno je obradovala slika jednog osuđenika koju je izradio za Svratište kako bi im kroz umetnički izraz pružio podršku za mnoge izazove u njihovom odrastanju.

Ova humanitarna akcija je tek jedna u nizu jer su zaposleni i osuđenici u kazneno-popravnim ustanovama više puta do sada ukazali na osetljiv položaj pojedinih kategorija u društvu kao što su deca koja žive na ulici, mališani koji čekaju na lečenje i korisnici narodnih kuhinja.

Tako su osuđenici iz Zabele, Niša, Sremske Mitrovice, Pančeva, Novog Sada, Kragujevca, Zaječara i drugih zavoda bili deo više humanih akcija koje su pomogle ranjivim grupama ljudi.

Nedavno su osuđenici KPZ Niš sašili čaršafe i drugu opremu za niško porodilište koje je 2018. godine dobilo pokretni inkubator za bebe, jednim delom i od sredstava koji su skupili zaposleni i osuđena lica u ovom zavodu.

Osuđenici više zavoda su na početku pandemije virusa korona sašili i poklonili zaštitne maske školama, bolnicama i svratištima, a za najugroženije stanovnike su se odrekli svojih suvih obroka.