Kultura

Film "Openhajmer" trijumfovao na Oskarima: Osvojio sedam priznanja

FOTO: Printscreen/Youtube

FOTO: Printscreen/Youtube

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana osvojio je u Los Anđelesu sedam Oskara na 96. dodeli nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke u pozorištu Dolbi.

Film o tvorcu atomske bombe Robertu Openhajmeru koji je dobio odlične kritike i dobio najviše, 13 nominacija za Oskara, osvojio je sedam nagrada, među kojima za najbolju film, najbolju režiju, najboljeg glumca i najbolju sporednu mušku ulogu.
 
Ema Stoun osvojila je Oskara za najbolju glumicu za ulogu u filmu Jorgosa Lantimosa "Poor Things", dok je glumica Da'Vajn Džoj Rendolf osvojila Oskara za najbolju žensku sporednu za ulogu u filmu "Winter Break", komediji reditelja Aleksandera Pejna.
 
Ispred pozorišta Dolbi održani su protesti zbog izraelskog rata u Gazi, zbog čega je bio poremećen saobraćaj i uspored dolazak zvanica na crveni tepih.

Policija Los Anđelesa, koja je očekivala proteste, pojačala je svoje prisustvo i zatražila od demonstranata da se raziđu jer će biti privedeni. Demonstranti su uzvikivale parole za prekid vatre u Gazi, a neke od zvanica na dodeli Oskara, među kojima pevačica Bili Ajliš, su nosili oznake za Gazu.

Spisak glavnih dobitnika na 96. dodeli Oskara:
 
- Najbolji film: "Openhajmer"
 
- Nabolja režija: Kristofer Nolan za "Openhajmer"
 
- Najbolji glumac: Kilijan Marfi 
 
- Najbolja glumica: Ema Stoun
 
- Najbolja muška sporedna uloga: Robert Dauni Džunior
 
- Najbolja ženska sporedna uloga: Da'Vajn Džoj Rendolf
 
- Najbolji strani film: "The Zone of Interest" - Velika Britanija
 
- Najbolji dokumentarni film: "20 Days in Mariupol"
 
- Najbolji animirani film: "The Boy and the Heron"
 
- Najbolji originalni scenario: "Anatomija pada"
 
- Najbolji adaptirani scenario: "American Fiction"
 
Dodelom Oskara završena je sezona dodele filmskih nagrada.
 
Pre Oskara su dodeljene - američke nagrade za film i televiziju (Zlatni globus), nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), nagrade Američkog udruženja reditelja i priznanje udruženja producenata.