Muzika

Evrovizija uvela niz novina: Pojedini će moći da glasaju 24 sata

Svih 37 zemalja učesnica odabralo je ovih dana svoje predstavnike za Eurosongu u Švedskoj, a osim što je sada napokon poznata cela lista izvođača, od ove godine se uvode i neke novine.

Radi se o promenama u polufinalnim večerima, a koje se odnose na zemlju domaćina, kao i na grupu „Big 5“, Francusku, Nemačku, Italiju, Španiju i Ujedinjeno Kraljevstvo, piše N1 Zagreb.

Prvi put će zemlje iz te grupe, kao i zemlja domaćin, nastupiti u polufinalnim večerima, što do sada nisu radili. Prethodnih godina nisu nastupali, već bi se u polufinalnim večerima pustio samo kratki isečak sa proba predstavnika tih zemalja.

Promene u polufinalima Evrovizije
“Ovo daje šansu država iz ‘Big 5’, kao i domaćinu, pravednije takmičnje u finalu, s obzirom da sada imaju priliku i pre finala da nastupe na evrovizijskoj pozornici”, objasnila je producentkinja Eurovision Song Contest, Eba Adielson.

“Ujedno je to dobra stvar i za publiku, jer mogu da vide sve tačke koje se takmiče ove godine pre samog finala”, dodala je.

Kako navodi eurovision.tv, u prvom polufinalu će nastupiti Nemačka, Švedska i Velika Britanija, a u drugom Francuska, Italija i Španija.

Promene oko glasanja na Eurosongu
Osim polufinala, menjaju se određene stvari i kod glasanja u finalu koje će biti duže nego inače.

Ono će se otvoriti 11. maja, i to tik pre nego što krene prvi nastup.

Gledaoci će moći da daju svoj glas čim završi tačka njihovog favorita. Drugačije je to od dosadašnje praske kada je moglo da se glasa tek nakon što su sve pesme izvedene.

“Želimo da omogućimo publici da se uključe odmah od početka. Ako vidite nešto što vam se sviđa, trebalo bi da možete odmah da glasate. Naravno, možete čekati i kraj pa odlučiti”, rekla je Adielson.

Za pojedince – 24 sata za glasanje
Glasanje je drugačije i za fanove Eurosonga, a koji ne dolaze iz država koje se takmiče.

Oni će imati gotovo 24 sata da glasaju za svoje favorite.

Kako navode iz eurovision.tv, online glasanje će za njih započeti čim završi druga generalna proba za svako polufinale, odnosni finale – što će biti veče pre. Nakon toga, mogu da glasaju sve dok ne počne emisija uživo.

Adielson je objasnila kako su time hteli da fanovima širom sveta daju bolju šansu da utiču na krajnji rezultat, prenosi 24sata.

“Sada ne moraju da nameštaju alarm i glasaju usred noći”, rekla je.