Društvo

Udruženjima Roma skoro 5 miliona dinara

FOTO: Boom93/R. Momirović

FOTO: Boom93/R. Momirović

Grad Požarevac objavio je predlog liste za finansiranje odnosno sufinansiranje projekata za realizaciju Programa za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Grada Požarevca za period od 2024. do 2026. godine.

Ukupan iznos odobrenih sredstava po Konkursu jeste 4.999.000 dinara.

Grad će finansirati, odnosno sufinansirati projekte sedam udruženja.

Najviše sredstava dodeljeno je Udruženju Roma Braničevskog okruga za sufinansiranje projekta "Ekonomska i socijalna inkluzija Roma i povratnika". Odobren je iznos koji je i tražen - 1.115.000 dinara. 

Po visini iznosa odobrenih sredstava sledi Udruženje Roma "Kenan" iz Kostolca za program "Humanitarna podrška socijalno ugroženim porodicama na teritoriji GO Kostolac", za koji je odobreno 1.000.000 dinara.

Društvu "Rom" iz Kostolca odobreno je 900.000 dinara za program "Rane pobede - podrška programima unapređenja formalnog i neformalnog obrazovanja dece i mladih iz marginalizovanih kategorija stanovništva".

Grad će podržati i projekte sledećih udruženja:

  • Udruženje "Kreativni Romi" Kostolac - program "Unapređenje zapošljivosti Roma na teritoriji GO Kostolac putem dohodovnih aktivnosti", 800.000 dinara;
  • Udruženje građana "Udruženje romskih žena Braničevskog okruga - Vasilika" - program "Mi stvaramo budućnost - održivim obukama do zaposlenja", 574.000 dinara;
  • Omladinsko udruženje Roma Požarevac - program "Pomoć Romima", 360.000 dinara i
  • Udruženje žena nacionalnih manjina Braničevskog regiona "Tvrđava" - program "Obuka za buduće preduzetnice", 250.000 dinara.

Četiri predloga projekta odbijena su kao neosnovanam, a dva su odbačena kao nepotpuna. 

Na Predlog liste učesnici konkursa imaju pravo prigovora Komisiji za procenu predloga projekata u roku od 8 dana od dana objavljivanja liste na oglasnoj tabli Gradske uprave Grada Požarevca i veb sajtu grada.

Predlog liste i Rešenja o odbacivanju i odbijanju objavljeni su na zvaničnom sajtu Grada Požarevca.