Moj grad

U slučaju Mala Krsna – nikom ništa: Standardni izgovori tužilaštva, od „pogrešne adrese“ do „nema indicija“

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Šest dana pošto je N1 emitovao priču iz Male Krsne - o organizovanom dovoženju ljudi na Voždovac, konačno su se oglasila i tužilaštva. Ne samoinicijativno, i ne zato što su nešto preduzeli, već zato što smo ih mi pitali. Odgovori tužilaštava su skoro identični: od - nismo nadležni, do - nema indicija da je učinjeno krivično delo iz naše nadležnosti.

Kao da se ništa sumnjivo nije dogodilo. Džaba snimci popisivanja ljudi, organizovanog prevoza iz Male Krsne i nazad, skupljanja kod zgrade Opštine Vožovac i voždovačkog MUP-a.

„Ako novinari sugerišu da se nešto dogodilo i naprave čitavu reportažu o tome, na meni je kao tužiocu da ja to odslušam, pogledam i uradim nešto po tom pitanju“, kaže Milena Božović, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

„Tu bi moglo da bude izvršeno nekoliko krivičnih dela i to je svakako nešto što bi trebalo da zanima nadležne tužioce“, navodi Radovan Lazić, Udruženje javnih tužilaca Srbije.

Koliko ih zanima govori to što danima svi ćute.

Osnovno tužilaštvo u Smederevu oglasilo se tek kad je N1 poslao upit da li je nešto preduzeto. Oglasilo se nenadležnim.

„U konkretnom slučaju, pod uslovom postojanja relevantnih materijalnih i nematerijalnih dokaza, eventualno se može raditi o postojanju elemenata krivičnog dela davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, (propisanog članom 156. Krivičnog zakonika, koje krivično delo) ukoliko postoje osnovi sumnje da je isto izvršeno, ne bi bilo u nadležnosti ovog tužilaštva, (a u skladu sa odredbama člana 13. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije))“, navelo je Osnovno javno tužilaštvo Smederevo.

Nenadležnim se oglasilo i smederevsko Više javno tužilaštvo, uz objašnjenje da nemaju posebno odeljenje za suzbijanje korupciju.

Posebno odeljenje ima Više javno tužilaštvo u Beogradu. Međutim…

„Iz novinarskih priča N1 ne proističu indicije da je izvršeno bilo koje krivično delo iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, odnosno Odeljenja za borbu protiv korupcije ovog tužilaštva“, navelo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Upravo bi Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije beogradskog Višeg javnog tužilaštva trebalo da bude prava adresa za ispitivanje ovog slučaja, smatra tužiteljka Božović.

„Ja kažem da bih volela da vidim odluku gde su oni razmatrali sve okolnosti i našli da nema mesta krivičnom gonjenju. Čini mi se da je malo vremena da su oni mogli takvu odluku da donesu“, priča Božović.

„Znate, svaki tužilac kada ceni svoju nadležnost i kada oceni da nije nadležan onda bi predmet trebao da ustupi onom ko je nadležan“, dodao je Lazović.

Da li je to Tužilaštvo za organizovani kriminal uradilo, nije poznato. Ali je zato nas uputilo upravo na Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije ukoliko je reč o davanju i primanju mita u vezi sa glasanjem.

Dodaju, da bi bili nadležni ukoliko je…

„… okrivljeni službeno ili odgovorno lice koje vrši javnu funkciju na osnovu izbora, imenovanja ili postavljenja od strane Narodne Skupštine, predsednika Republike, Vlade, opšte sednice Vrhovnog suda, Visokog saveta sudstva ili Visokog saveta tužilaštva“, navelo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Od četiri tužilaštva, nijedno se nije bavilo slučajem Mala Krsna. Ako nisu do sad, da li je za očekivati da će ikad?

„Pritisak javnosti tu ne bi mnogo pomogao, ali da je političkog pritiska da se to radi ili bar političkog signala da to može da se radi, da nije zabranjeno, da je dozvoljeno… ne očekujem da će se nešto promeniti bitno u narednim danima“, mišljenja je Lazić.

Za sada postoji samo pritisak predsednika Srbije prema saradnicima iz Srpske napredne stranke u vidu upozorenja da će odgovarati budu li se koristili marifetlucima zbog boljeg izbornog rezultata. Naravno, pred kamerama.