Društvo

Počeli sistematski pregledi za upis dece u prvi razred

Pixabay ilustracija

Pixabay ilustracija

Sistematski pregledi predškolske dece koja se spremaju za upis u prvi razred počeli su u požarevačkom Domu zdravlja.

Prema rečima načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece dr Milane Stojanović, deca sa roditeljima najpre rade preglede kod specijalista, a zatim dolaze kod izabranog lekara.

Pregledi su počeli sredinom februara.

Dete u okviru sistematskog pregleda za upis u školu radi analize i predviđene specijalističke preglede, odnosno preglede kod ORL, oftalmologa, stomatologa, onda dolazi kod svog izabranog pedijatra, gde se radi EKG, pregled, i trebalo bi tada da primi vakcine i kada sve to bude upisano na potvrdu, pedijatar na kraju stavlja pečat i potpis kojim se potvrđuje da je urađeno sve što je potrebno da bi dete pošlo u školu.

Prema njenim rečima do početka aprila bi trebalo sva deca na teritoriji grada koja ove godine kreću u prvi razred da urade sistematske preglede, nakon čega slede deca iz Gradske opštine Kostolac i manjih mesta koja pripadaju gradu.

Pitali smo doktorku kakva je situacija kada dete koje treba da krene u prvi razred nije potpuno vakcinisano i na koji način lekari tada postupaju.

"U tim situacijama gde nije primljena vakcina, pa samim tim nije ni upisana na tu potvrdu, pedijatar ne potpisuje. Uradi sistematski pregled i kaže roditelju da ne može da potpiše, jer ne može da krši zakon. To dalje ostaje na školama. Ja znam da to možda nije korektno prema školama da se one dalje rvu sa tim, ali škole ni ne pokušavaju, škole samo gledaju da upišu što veći broj dece. To treba između dva sistema, obrazovnog i zdravstvenog da se reši na mnogo većem nivou. A time se niko ne bavi", navodi doktorka.

Međutim, kako načelnica naglašava, redovno se rade revizije kartona kako bi se utvrdilo koja deca nisu primila određene vakcine, nakon čega se preko timskih sestara pozivaju roditelji.

Nakon revizije kartona po izabranom lekaru, timska sestra poziva roditelje i zakazuje novi termin za vakcinaciju. Kada se desi da timska sestra ne može da stupi u kontakt sa roditeljima, onda se uključuje i patronažna služba.

"Mi smo dobili u decembru nalog za reviziju. I tada je bilo, svega 73% dece koja su primila MMR. Onda smo sa tom revizijom podigli broj i sada smo tu negde na 83%. Na sistematskom za polazaku u školu obuhvat dece koja su primila MMR vakcinu je dobar i iznosi 96%".

Prema podacima Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece, najmanji obuhvat MMR-a je kod dece rođene 2020. godine. 

"Deca koja su rođena 2020. godine, 2021. su primala MMR. To je baš u onom periodu kada je krenula vakcina protiv korone, jer je tada nastao određeni otpor. međutim, to vremenomto nadoknađujemo.Roditelji dovode decu da se vakcinišu, ali više ne prate kalendar vakcinacije. Najbolje bi bilo da se prati kalendar, ali ukoliko dođe do odstupanja, smatram da je najbitnije da deca prime vakcinu", zaključuje doktorka.