Kultura

Biblioteka u Kučevu promenila ime

Foto: Narodna biblioteka "Stevan Raičković" Kučevo

Foto: Narodna biblioteka "Stevan Raičković" Kučevo

Na sednici SO Kučevo održanoj 14. marta doneta je odluka da se ime Biblioteke „Nikola Sikimić Maksim“ Kučevo promeni Narodna biblioteka „Stevan Raičković“ Kučevo.

Stevan Raičković bio je jedan od najznačajnijih srpskih pesnika. Rođen je 5. jula 1928. godine u Neresnici nadomak Kučeva, u školi u kojoj su u to vreme kao učitelji službovali njegovi roditelji. Iz Neresnice su otišli kada je Stevan Raičković imao svega dve godine, ali niti je on zaboravio mesto u kome je rođen, niti je ono zaboravilo njega. U svojoj memoarskog prozi pod naslovom „Jedan mogući život“ Stevan Raičković spominje Neresnicu na više mesta, u setnom tonu, i ona za pesnika dobija značaj mitskog zavičaja. Zapisao je: „Kad mi bude najteže u životu otići ću u Neresnicu, odakle je sve i počelo.“ 

Ove godine navršava se trideset godina otkako je pesnik u neresničkoj školi otvorio biblioteku koja i danas nosi ime po njegovim roditeljima, Živki i Milanu Raičkoviću. Tom prilikom je rekao: „Neresnica je meni ostala kao jedna, skoro izmišljena, reč. Ali, ja sam se celoga života sećao Neresnice, jer svuda morao da je zabeležim, na svakom dokumentu, u biografijama svojim, uvek sam voleo da napišem da sam se rodio u Neresnici.“  

Kako navode iz Biblioteke, pravo je vreme da i gradska biblioteka u Kučevu ponese slavno ime svog zemljaka, koji je preminuo u Beogradu 6. maja 2007. godine. Narodna biblioteka „Stevan Raičković“ će početkom juna organizovati i književnu manifestaciju u pesnikovu čast, a treći broj književnog časopisa „Maksim“, u izdanju biblioteke, biće mu u celini posvećen. Svi ovi planovi ostvaruju se uz podršku porodice Raičković. 

Iz Biblioteke napominju i da Nikola Sikimić Maksim, po kome je biblioteka nosila ime skoro 37 godina, neće biti zaboravljen. Osim predstavljanja legata i delova memoarske proze „Rastanci“, njegovo ime će trajno nastaviti da živi kroz "Maksim", časopis za književnost, umetnost i kulturu, koji će kučevska biblioteka nastaviti da izdaje.