Kultura

Od 1. aprila 28. Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović"

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Dvadeset osme Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović" trajaće od 1. do 6. aprila.

U takmičarskom delu biće odigrano pet predstava.

Prve takmičarske večeri, 1. aprila, predstaviće se Beogradsko dramsko pozorište predstavom "Švejk" Jaroslava Hašeka u režiji Veljka Mićunovića.

"Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu" nezavršeni je satirični roman češkog pisca Jaroslava Hašeka izdat 1923. godine. Radnja romana govori o češkom veteranu Jozefu Švejku i njegovim doživljajima u armiji. Priča počinje atentatom u Sarajevu koji prethodi Prvom svetskom ratu. Glavne uloge u ovoj antiratnoj drami tumače Ozren Grabarić i Milutin Dapčević, a u pratećim ulogama su Milutin Milošević, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić i Miloš Lazarov.

Druge takmičarske večeri, 2. aprila, Jugoslovensko dramsko pozorište izvešće predstavu „Razvojni put Bore Šnajdera“ Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina.

Komad Aleksandra Popovića Razvojni put Bore šnajdera prvi put je izveden 1967. godine. Popović je tada osvojio Sterijinu nagradu za najbolju savremenu dramu. Po izboru kritike, u konkurenciji od 710 drama na srpskom jeziku, Razvojni put Bore šnajdera proglašen je najboljom dramom u periodu od 1944. do 1993. godine. U ovoj komediji oslikan je socijalistički društveni milje karijerista i prikazan je susret anonimnog čoveka sa ideologijom.

U predstavi igraju Nenad Jezdić, Radovan Vujović, Tamara Dragičević, Branislav Lečić, Nebojša Milovanović, Milica Gojković, Irfan Mensur, Branka Šelić, Lazar Đukić, Ognjen Nikola Radulović, Đorđe Pantović, Luka Lopičić, Katarina Rajković, Anđela Kuzmanović, Dunja Antić, Jana Rokić, Lana Vukašinović i Rade Stojiljković. 

Treće takmičarske večeri, 3. aprila, sledi predstava "Otac" Ateljea 212, u režiji Paola Mađelija

Drama "Otac" drugo je delo iz kultne trilogije francuskog pisca Florijana Zelera. Donosi priču o odnosu oca i ćerke, o starenju i demenciji zbog koje pate svi. 

Italijanski dramski umetnik Paolo Mađeli se nakon pauze od 35 godina ovom predstavom vratio na scenu Ateljea 212. 

U predstavi igraju Vojislav Brajović, Hana Selimović, Ivan Mihailović, Isidora Simijonović, Dragana Varagić i Marko Grabež.

Četvrte takmičarske večeri, 4. aprila, Centar za kulturu Tivat izvešće predstavu "Ćelava pevačica" Ežena Joneska u režiji Jagoša Markovića.

"Ćelava pevačica" je poslednja predstava koju je Jagoš Marković režirao. Marković je iznenada preminuo u septembru 2023. godine.

 Groteska, farsa, apsurd i besmislenost u ovom komadu su dovedene skoro do maksimuma.

Jagoš Marković je "Ćelavu pevačicu" prvi put režirao pre više od 20 godina za produkciju Kruševačkog pozorišta. Jednu od glavnih uloga u toj predstavi igrala je Milena Dravić. Predstava je realizovana sa originalnim tekstom i engleskim likovima.

U najnovijoj verziji Joneskovog dela, koje je Marković adaptirao i za njega uradio izbor muzike, predstavljen je crnogorski milje. Likovi su iz Boke Kotorske. Uloge tumače Olga Odanović, Branko Vidaković, Dubravka Drakić, Momčilo Otašević, Sandra Bugarski i Branimir Popović.

U takmičarskom delu festivala biće prikazana još jedna predstava reditelja Jagoša Markovića. U pitanju je "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića, u izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta iz Beograda.

Kako je o komadu rekao sam pisac, "Urnebesna tragedija" je priča o destrukciji u jednoj porodici.

"U fokusu predstave je porodica. Jer, ona je svet u malom. I tu vam je i društvo i pojedinac i sve generacije i sva vremena. Kroz nju se sve prelama. Svako živi svoju stvarnost. Čak je svako i bira. To ne znači da istina nije samo jedna. A doživljaja – onoliko", rekao je Jagoš Marković o predstavi

Uloge tumače Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko Vidaković, Ljubiša Savanović i Marija Nedeljkov. 

Svake takmičarske večeri Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović” stručni žiri bira glumca večeri. Oni ulaze u konkurenciju za glavnu nagradu, statuetu Milivoja Živanovića. Najbolji glumac festivala biće proglašen 6. aprila. 

U čast pobednika glumci Zvezdara Teatra izvešće predstavu "Sportsko srce" Đorđa Milosavljevića, u režiji Milana Karadžića

"Ono što me u pozorištu najviše zanima privuklo me je ovom komadu, a to je sudar različitih svetova, autentičnost likova i raspon od tragičnog do komičnog u priči. Ovde se sukobljavaju jedan pretenciozan,snobovski, umišljen svet sa stradalnim, ali autentičnim svetom skorojevića, što istovremeno proizvodi i tragične i komične efekte", rekao je reditelj o ovom komadu.

"Sportsko srce" je tragikomedija koja prikazuje susret pet različitih ljudi, oca, kuma, ćerke, njenog momka i advokatice, u zemunskoj pečenjari u veče finala svetskog prvenstva u Rusiji, koje se igra između Francuske i Hrvatske. 

Uloge tumače Milutin Mima Karadžić, Nina Nešković, Aleksandar Đurica, Nela Mihailović i Nikola Šurbanović. 

Sve predstave počinju u 20 časova. 

Karte su u prodaji i mogu se kupiti na Biletarnici Centra za kulturu po ceni od 1000 dinara. 

Glumačke svečanosti organizuju se u čast Milivoja Živanovića, pozorišnog, televizijskog i filmskog glumca. Glumačku karijeru je započeo u putujućim trupama. Milivoje Živanović bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 1923, u Skoplju 1928, i Beogradu 1932. godine. Sa uspehom je igrao tragične i komične likove. Bio je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu od 1947. do 1970. godine.