Zanimljivosti

Milijarder ponovo obećao da će izgraditi repliku Titanika ( VIDEO )

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Australijski rudarski milijarder Klajv Palmer planira da napravi repliku "Titanika" i ponovi najpoznatije krstarenje u istoriji.

Palmer je prvi put najavio svoje planove 2012. i ponovo 2018. godine, a sada je u Sidnejskoj operi predstavio projekat izgradnje replike broda i polaska na put 2027. godine, preneli su australijski mediji.

„Sa velikim zadovoljstvom objavljujemo da smo, posle nepredviđenih globalnih kašnjenja, ponovo angažovani sa partnerima da za života ostvarimo san o `Titaniku dva`. Neka putovanje počne“, naveo je Palmer u saopštenju.

On je istakao da je blokada krstarenja odlukama vlada dovela čitavu tu industriju do gašenja, ali da će sada biti angažovani najbolji svetski brodograditelji, dizajneri i inženjeri da naprave „Titanik dva“.

„Mnogo je zabavnije voziti `Titanik` nego sedeti kod kuće i brojati svoj novac“, naveo je Palmer, čije se bogatstvo procenjuje na 4,2 milijarde dolara.

Sada se radi na tenderima za izgradnju broda, a Palmer se nada da će do kraja godine pronaći brodograditelja da bi radovi počeli sledeće godine.

Na brodu će biti mesta za 2.345 putnika u 835 kabina, na devet paluba. Blizu polovine soba biće rezervisano za putnike prve klase.

Brod će imati isti enterijer i raspored kabina kao originalni „Titanik“, uključujući salu za ples, bazen i turska kupatila.

„Gardijan“ procenjuje da će izgradnja broda mase 56.000 tona koštati između 500 miliona i milijardu dolara.

Cilj je da novi „Titanik“ na svojoj prvoj plovidbi prati originalnu rutu zloglasnog putovanja iz 1912. godine, od Sautemptona do Njujorka.