Društvo

Đedović: Novi blok TE Kostolac B3 uskoro na mreži

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović izjavila je da novi blok TE Kostolac B3 treba uskoro da se nađe na mreži, a u prvoj polovini iduće godine će biti na mreži i prvi vetropark EPS-a u Kostolcu.

U prošloj godini Elektroprivreda Srbije ostvarila je dobit od 114 milijardi dinara, izjavila je ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović. 

Ministarka je dodala da se završava i izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT A, što je trenutno najveći ekološki projekat u termoelektranama u Evropi i treći najveći u svetu, koje će biti pušteno u rad u narednih nekoliko nedelja.

Đedović Handanović je navela da je, kad je energetski sektor u pitanju, u fokusu aktuelne revizije stendbaj aranžmana energetska sigurnost i bezbednost.

Govoreći o situaciji u energetskom sistemu, navela da rezerve uglja na deponijama TE Nikola Tesla A i B i TE Kostolac trenutno iznose približno 2,2 miliona tona, te da su trenutne hidrološke rezerve dva puta veće u odnosu na septembar prošle godine, i skoro 40% veće u odnosu petogodišnji prosek.

Više informacija možete pročitati OVDE.