Moj grad

Ministarka pravde obišla Okružni zatvor u Smederevu

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Ministarka pravde Maja Popović i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević posetili su Okružni zatvor u Smederevu. Ona je prvi ministar pravde koji je u periodu od preko pola veka posetio zatvor u ovom gradu.

Zatvor je projektovan za smeštaj 108 lica lišenih slobode i predstavlja ustanovu poluotvorenog tipa za izdržavanja kazne zatvora do godinu dana. U sklopu objekta nalazi se i odeljenje za izvršenje mere pritvora. Ministarka se upoznala sa smeštajnim kapacitetima i uslovima u kojim borave osuđena lica.

Tokom posete zatvoru, ona je obišla i ekonomiju ovog zavoda, koja je, angažovanjem uprave Okružnog zatvora, postala jedinstveno poljoprivredno dobro u Srbiji.

Ekonomija Okružnog zatvora u Smederevu prostire se na površini od skoro 2 hektara i na njoj je zasađeno oko 3.000 stabala jabuka i drugog voća, za čije je skladišne potrebe sagrađena savremena hladnjača opremljena po HASSAP standardu. Na ekonomiji se proizvodi hrana za potrebe lica lišenih slobode, dok se višak proizvoda sa zatvorskih plantaža plasira na domaće i inostrano tržište. Okružni zatvor u Smederevu registrovan je i za proizvodnju i prodaju alkoholnih destilata. Redovan je učesnik raznih sajmova u Srbiji.

Na ekonomiji su, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, radno angažovana i osuđena lica, koja se na taj način osposobljavaju za poslove kojima će moći da se bave po isteku kazne, čime se doprinosi njihovoj resocijalizaciji.