Društvo

Od početka godine povećan broj nezaposlenih, većina su žene

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Prema poslednjem statističkom izveštaju Nacionalne službe za zapošljavanje u odnosu na januar na teritoriji Požarevca došlo je do povećanja broja nazaposlenih, dok je u odnosu na godinu dana ranije taj broj smanjen.

U odnosu na januar kada je na evidenciji filijale u Požarevcu bilo 1494 lica, u februaru se ovaj broj neznatno povećao, pa je posao tražilo njih 1525.

Što se ostalih opština u okrugu tiče, u polovini je smanjen broj nezaposlenih na evidenciji, dok je u polovini opština došlo do povećanja tražilaca zaposlenja.

U Petrovcu na Mlavi na evidenciji zavoda u januaru je bilo 874 lica, a ovo je jedna od opština u kojoj je smanjen broj nezaposlenih na evidenciji.

U Velikom Gradištu u februaru je posao tražilo 626 lica što je za 2 lica manje nego mesec pre. U Kučevu je u februaru bilo nezaposleno 332 lica, a u Golupcu se u Nacionalnu službu za zapošljavanje prijavilo njih 260.

U Malom Crniću posao je tražilo 209 osoba, dok u Žabarima taj broj iznosi 169 lica. Najmanji broj nezaposlenih ljudi je u Žagubici i ovo je opština koja je u poslednja dva meseca takođe smanjila broj nezaposlenih na evidenciji svoje filijale, pa je tako u februaru bilo 123 lica, što je za 4 lica manje u odnosu na januar.

Od ukupnog broja nezaposlenih lica u Braničevskom okrugu na evidenciji zavoda je 3.197 žena.

Ukoliko se pogledaju podaci od pre godinu dana, može se videti da je u celom okrugu došlo do pada broja nezaposlenih na evidencijama filijala nacionalne službe za zapošljavanje.

U februaru 2023. godine na evidenciji filijala u Braničevskom okrugu bilo je 5.652 lica, dok je u februaru ove taj broj opao na 5.244.

Međutim, iz izveštaja Nacionalne službe za zapošljavanje ne može se konkretno videti da li je smanjenje broja nezaposlenih u Požarevcu i okrugu koji su na njihovoj evidenciji posledica zaposlenja, odnosno pronalaska posla ili brisanja lica sa evidencije usled nejavljanja Nacionalnoj službi.