Kultura

Petar Janjatović: Bilo mi je logično da promocija knjige krene iz Požarevca

Foto: printskrin/YT Nova S

Foto: printskrin/YT Nova S

Promocija petog izdanja knjige “Ex Yu rock enciklopedija” poznatog sprskog muzičkog novinara Petra Janjatovića biće održana u svečanoj sali Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović", koja je organizator ovog događaja. Promocija će biti održana u sredu, 20. marta u 18h.

Petar Janjatović je za Boom 93 rekao da je prva promocija knjige u Požarevcu zato što je za odličnu lekturu i korekturu zaslužna Branka Pražić (rukovodilac odeljenja periodike u požarevačkoj biblioteci) koja će i voditi razgovor. 

“Zato mi je bilo logično da krenemo iz Požarevca”, naveo je Janjatović. 

"Ex Yu Rock Enciklopedija" je opsežno delo koje je napisao Petar Janjatović. Ova enciklopedija predstavlja sveobuhvatni pregled jugoslovenske rok scene, obuhvatajući period od 1960. godine do decembra 2023. godine.  Knjiga sadrži biografije i informacije o različitim muzičarima, bendovima, albumima i događajima koji su obeležili jugoslovensku rok muziku. "Ex Yu Rock Enciklopedija" je postala nezaobilazan izvor informacija o jugoslovenskom rokenrolu, i važno delo za sve koji se interesuju za istoriju i razvoj rok muzike na prostoru bivše Jugoslavije.

Peto dopunjeno izdanje kultne „Ex Yu rock enciklopedije”, Petra Janjatovića poslednji je tom enciklopedije koja se bavi rok scenom nekadašnje SFRJ i njenim akterima. Prva enciklopedija izašla je 1998. Ovo izdanje, u odnosu na prethodno, sadrži oko trideset novih enciklopedijskih jedinica. Novost u odnosu na prethodna izdanja enciklopedije je i naslovna strana. Nakon naziva bendova, zatim fotografije muzičara Milana Mladenovića (1958-1994) i potom gitariste Borisa Vlastelice iz benda Repetitor, sada je tu basistkinja grupe E Play Maja Cvetković. Predgovore petom izdanju napisali su novinar Dragan Kremer i njegov nemački kolega Rudiger Rossig, koji je ocenio da je to knjiga za onog “ko danas traži pouzdane informacije o rok muzici, sceni i kulturi u bivšoj Jugoslaviji”.

Petar Janjatović je srpski muzički novinar i rok kritičar poznat po svom obimnom radu u pružanju pokrivanja srpske rok scene. Osim što je napisao nekoliko knjiga koje se fokusiraju na istoriju rok muzike u Srbiji,  doprineo je različitim muzičkim časopisima i vodio radio emisije posvećene rok muzici. Janjatović je veoma poštovan zbog svog znanja i strasti prema rok muzici, i odigrao je značajnu ulogu u dokumentovanju i promovisanju srpske rok kulture.