Ekonomija

Srbija u evroobveznicama zadužena 8,9 milijardi evra

Ilustracija/pixabay

Ilustracija/pixabay

Srbija je ubedljivo najviše zadužena u evroobveznicama - ukupno 8,9 milijardi evra - dok je pre tri godine, u januaru 2021, taj iznos bio 5,14 milijardi evra, piše Nova ekоnomija.

Učešće javnog duga u stranoj valuti u ukupnom dugu Srbije je, prema podacima Uprave za javni dug, na kraju januara dostiglo 78,2 odsto, za ceo procentni poen više nego lane, piše Nova ekonomija.

Javni dug u evrima je 57,2 odsto ukupnog zaduženja, u američkim dolarima 13,7 odsto, u SDR (međunarodna rezervna imovina) 6,8 odsto, a u ostalim stranim valutama 0,5 odsto. Ostatak otpada na dinarski dug, koji čini 21,8 odsto spoljnog duga, ukazuje poslednji izveštaj Uprave za javni dug.

Srbija je najviše zadužena u evroobveznicama, ukupno 8,9 milijardi evra. Smanjuje se iznos za koji smo zaduženi kada su u pitanju državne dugoročne hartije izdate u dinarima, u januaru ove godine 7,21 milijardi evra. Taj dug je pre tri godine u januaru iznosio 8,38 milijardi evra.

U januaru su obaveze Srbije prema kineskoj Export-Import banci narasle na 2,7 milijardi evra, što je značajno više nego pre tri godine. U januaru 2021. godine, dug prema EXIM banci bio na visini 1,1 milijardi evra.

U januaru ove godine smo još prema Evropskoj banci za obnovu i razvoja 53 miliona evra na osnovu projekata za energetiku i infrastrukturu.

Od u januaru ove godine, obaveze prema MMF-u su narasle za 33 miliona evra, na ukupno 2,4 milijarde evra.

Svi ovi dugovi rastu u stranoj valuti, a Srbija već nekoliko godina unazad ne smanjuje udeo u devizama.

Naprotiv, ovaj odnos se povećava. Ako se pogleda januar prošle godine, učešće javnog duga u stranoj valuti bilo je na nivou od 77,2 odsto.

Pre dve godine, odnosno 2022. godine, ovaj udeo je bio još manji, na 73,4 odsto, dok je na kraju januara 2021. godine bio na 68,8 odsto.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Nove ekonomije.