Društvo

Probni završni ispit za učenike osmog razreda 22. i 23. marta: Najveći broj đaka za treći test izabrao geografiju

Foto: S.Lisac/ilustracija

Foto: S.Lisac/ilustracija

Probni završni ispit za učenike osmog razreda osnovne škole biće održan 22. i 23. marta.

Đaci će u petak, 22. marta od 12 do 14 časova rešavati zadatke iz matematike, a u subotu, 23. marta radiće najpre test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika od 9 do 11 sati, a predmet po izboru kao treći test polagaće od 11 i 30 do 13 i 30.

Kada je reč o trećem testu, ove godine učenici su se u najvećoj meri opredeljivali za geografiju – njih 40 odsto (17.968 učenika), a zatim za biologiju – 36 odsto (16.669 učenika). Značajno manje učenika se prijavilo za ostala tri predmeta: istorija – 10 odsto (4.465 učenika), hemija – 7,6 odsto (3.593 učenika) i fizika – 6,4 odsto (2.829 učenika) – kažu za Danas u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Iz te ustanove podsećaju da je funkcija probnog završnog ispita da se učenici pripreme za sve okolnosti kroz koje će proći na završnom ispitu u junu.

Važno je da vide koliko im je vremena potrebno za rad, kakve su procedure, pa i način na koji se ispituju njihova postignuća. Takođe je ovo testiranje prilika da učenici procene na šta treba posebno da obrate pažnju, odnosno ako se pokaže da u nekim oblastima nisu sigurni u svoje znanje, mogu preciznije da isplaniraju dalji rad – ističu u Zavodu.

Podsetimo da će osmaci imati priliku da promene iskazano opredeljenje koji od pet predmeta će polagati kao treći test.

To će moći da urade od 8. do 11. aprila, od 8 do 15 časova u svojim matičnim osnovnim školama.