Društvo

Vesić: Deonica brze saobraćajnice do Požarevca gotova do kraja godine

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić danas je obišao radove na brzoj saobraćajnici od autoputa kod isključenja za Požarevac.

Vesić je ocenio da će deonica do Požarevca biti gotova do kraja ove, a čitava saobraćajnica do kraja sledeće godine, pre predviđenog roka.

Procena je da će turizam, ali i privreda Požarevca i Braničevskog okruga sasvim drugačije izgledati nakon ovog povezivanja sa ostatkom Srbije.

Podsetimo, brza saobraćajnica kroz istočnu Srbiju će u dužini od skoro 70 km spojiti Požarevac, Golubac i Veliko Gradište sa Koridorom 10.

Izgradnja brze saobraćajnice Požarevac-Veliko Gradište-Golubac (Dunavski koridor), duge 67,9 kilometara, počela je u novembru 2021. godine, a radovi će koštati 337 miliona evra.

Glavni izvodjač radova je kineska državna kompanija Šandong haj spid (Shangdong Hi Speed Group) a podizvodajači će biti srpske firme.

Nova saobraćajnica počinje od isključenja sa autoputa kod požarevačke petlje i uglavnom prati postojeću trasu takozvanog „beogradskog puta“ i obilaznice za Veliko Gradište, a nakon prelaska Mlave samo u nekim delovima prati sadašnju saobraćajnicu, obilazeći sela na teritoriji Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca. Postojeći put bi trebalo da bude zadržan za odvijanje sabraćaja u samim naseljima.

Širina jedne vozne trake bi trebalo da bude 3,50 metra, a zbog konfiguracije terena i ukrštanja sa vodotokovima planirana je izgradnja većeg broja različitih objekata, kao što su mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci i propusti.