Društvo

Ovo je biografija nove predsednice Skupštine Srbije

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije su danas sa 153 glasova za i pet protiv izabrali doskorašnju premijerku Anu Brnabić za predsednicu Skupštine Srbije.

Izbor javnim glasanjem obavljen je bez prisustva većeg dela opozicije, a protiv su glasali poslanici iz grupe "Mi glas iz naroda" i "Mi glas iz naroda - Dr Branimir Nestorović".
 
Glasanje su, kao i celu sednicu pratile do sada nezapamćene mere obezbeđenja jer je pored stola predsedavajućeg sve vreme stojalo više od desetoro pripadnika MUP-a u civilu.

U zvaničnoj biografiji piše da je Brnabić završila fakultet u Velikoj Britaniji, da je pre no što je postala premijerka i na toj dužnosti bila u poslednja tri mandata, bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da je u učestvovala u osnivanju Naleda i Peksim fondacije, da je članica grupe Svetskog ekonomskog foruma "Novi lideri za Evropu".
 
Pre izbore u Vladu Srbije bila je direktorka kompanije Kontitnental vind Srbija, piše u zvaničnoj biografiji.

Brnabić je rođena je 1975. godine u Beogradu, a više od deset godina je radila sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.
 
U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade.
 
Kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave posebno je radila na reformi javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave, kako bi država postala istinski servis građana.
 
Pre izbora u Vladu Srbije, bila je direktorka kompanije "Kontinental vind Srbija", predsednica Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i član Upravnog odbora neprofitne organizacije PEKSIM, koja stipendira master studije studentima iz Srbije i Severne Makedonije na Univerzitetu Kembridž, pod uslovom da se vrate u svoju zemlju i pomognu njen razvoj i reforme.
 
Na sednici Skupštine Srbije 28. oktobra 2020. godine izabrana je po drugi put za premijerku Srbije. Mandat u tom sazivu Vlade trajao je do 26. oktobra 2022. godine, kada je treći put izabrana za predsednicu Vlade.
 
U raspravi o Ani Brnabić, poslanici opozicije ponavljali su optužbe o aferama za vreme trajanja njenog mandata na mestu premijerke, o pokradenim izborima i njenim dosadašnjim neprimerenim nastupima prema opoziciji.
 
Poslanici vlasti dali su joj poverenje i ponavljali da je ona bila odlična premijerka i da veruju da će biti dobra i na čelu Skupštine.
 
Rasprava se najmanje vodila o kandidatkinji, a obeležile su je svađe, uvrede, optužbe, udaranje u klupe i česte povrede Poslovnika.
 
U nastavku bi trebalo bi da bude izabrano i šestoro potpredsednika Skupštine, kako je dogovoreno na konsultacijama.
 
Očekuje se da bude imenovan generalni sekretar Skupštine, biraće se članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.
 
Nova predsednica Skupštine Srbije trebalo bi da raspiše izbore za gradsku vlast Beograda koji bi, kako je njavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bili 2. juna.