Ekonomija

Na berzi prodato još 16.500 akcija Laste, kupac nepoznat

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Na Beogradskoj berzi danas je prodato 16.502 akcije beogradske Laste po ceni od 583 dinara po akciji, objavljeno je sajtu lista Danas.

Ukupna vrednost prometa deonicama ovog državnog saobraćajnog preduzeća je bila 9,6 miliona dinara.

To je najveći promet akcijama Laste još od prodaje paketa od 264.116 akcija 26. februara koje su pripadale gradu Beogradu.

Iako još nije poznato ko je prodavac, a ni ko je kupac akcija Laste, to bi mogao biti Grad Smederevo koji je prema Centralnom registru hartija od vrednosti (CRHOV) imao u vlasništvu 15.455 akcija, navodi Danas.

Do sada nije objavljeno ko je kupac akcija Laste iako se na zbirnom računu kod Erste banke, preko kojeg su akcije kupovane, nakupilo 364.717 akcije ili 15,85 % sviha akcija Laste. Novi, za sada nepoznati vlasnik tih akcija je drugi po veličini akcionar saobraćajnog preduzeća.

Najveći broj akcija, 29,7 odsto, nalazi se u rukama Akcionarskog fonda, 13,8 odsto je u vlasništvu Republike Srbije. Među najvećim vlasnicima su i PIO fond, Nacionalna služba za zapošljavanje, RFZO, a određen broj akcija pripada gradovima i opštinama.

U javnosti se spekulisalo da je prodajom akcija Grada Beograda i to u vreme privremene gradske vlade, zapravo započela privatizacija Laste.

Ministarstvo privrede je početkom godine najavilo da bi Lasta mogla ove godine biti privatizovana.

Po Zakonu o tržištu kapitala, kada vlasnik pređe granicu od 25 odsto, mora da da ponudu za preuzimanje preostalih akcija.