Kultura

Petar Janjatović: Pisanje rock enciklopedije mi je bila psihoterapija, beg od stvarnosti i ratova (VIDEO)

FOTO: S.Lisac

FOTO: S.Lisac

Ova promocija je stvarno lep osećaj. Bilo je puno ljudi, bili su skoncentrisani, smejali su se kad sam ja pokušavao da budem duhovit i postavljali puno pitanja. Dakle, to je sve što čovek može da očekuje od promocije, rekao je Petar Janjatović na promociji svog petog dopunjenog izdanja knjige “Ex Yu rock enciklopedija”.

U punoj sali Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” u Požarevcu, Petar Janjatović je govorio o ideji da počne da piše o rokenrol istorijatu.

“Imao sam puno posla i u novinama i na radiju i puno se putovalo, i onda je na nesreću krenuo rat i jako je ta neka količina posla spala. I onda mi je bilo kao ajde sada radim tu knjigu. Pritom sam stvarno mislio da je nikad neću završiti, jer je sve bilo štap i kanap. Nije bilo interneta, nije moglo se komunicirati sa ljudima iz Hrvatske, iz Bosne. Ja sam odlazio na koncerte i festivale u Skoplje i u Ljubljanu da bih se viđao sa ljudima sa YU prostora, zapitkivao ih i skupljao podatke.”

Kako kaže, počeo je da piše 1993. godine, da bi pobegao od stvarnosti i ratova. 

"Meni je to bilo psihoterapija. Ja sam pobegao od stvarnosti, od ratova, od Miloševića, od svog zla koje se tada vrtelo. I onda ronim po Jukeboxu ili po listu Rock. I radujem se, super mi je. Ja sam imao nostalgiju za tim vremenima. Dakle, pisao sam je za sebe.

Foto: S.Lisac

Toliko je tada bilo otrovanog, šunda, ružnog. Činilo se da ne postoji previše ljudi koje tako nešto može da zanima. I prosto sam rekao kao ajde da nešto skupim na jedno mesto za nas dvesta, govorim dvesta na prostoru bivše Jugoslavije. Tako mi je izgledalo, da su svi pobegli. Potpuno da su otišli u nepovrat. 

Janjatović kaže da su sada druga vremena, da ne može da se očekuje neki novi Džoni Štulić ili Divljan, te da je rokenrol malo zatvorio krug, toliko toga je odsvirano i odpevano da je teško danas biti originalan. 

Rekao bih da je, u odnosu na prošla vremena, stav manje cenjen nego zabava. Zabava je danas, čini mi se, prilično bitan segment konzumiranja muzike. 

Ceo intervju možete pogledati na LINKU.

"Ex Yu Rock Enciklopedija" je opsežno delo koje je napisao Petar Janjatović. Ova enciklopedija predstavlja sveobuhvatni pregled jugoslovenske rok scene, u periodu od 1960. godine do decembra 2023. godine.  Knjiga sadrži biografije i informacije o različitim muzičarima, bendovima, albumima i događajima koji su obeležili jugoslovensku rok muziku. "Ex Yu Rock Enciklopedija" je postala nezaobilazan izvor informacija o jugoslovenskom rokenrolu, i važno delo za sve koji se interesuju za istoriju i razvoj rok muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Prva enciklopedija izašla je 1998.

Petar Janjatović je srpski muzički novinar i rok kritičar poznat po svom obimnom radu u pružanju pokrivanja srpske rok scene. Osim što je napisao nekoliko knjiga koje se fokusiraju na istoriju rok muzike u Srbiji,  doprineo je različitim muzičkim časopisima i vodio radio emisije posvećene rok muzici. Janjatović je veoma poštovan zbog svog znanja i strasti prema rok muzici, i odigrao je značajnu ulogu u dokumentovanju i promovisanju srpske rok kulture.