Moj grad

Građani najviše zainteresovani za zamenu stolarije

Ilustracija/Pixabay

Ilustracija/Pixabay

Grad Smederevo potpisao je ugovore o sufinansiranju mera energetske sanacije sa 82 korisnika koja su se odazvala prošlogodišnjem javnom pozivu za realizaciju mera energetske sanacije.

Najviše zahteva građana, ukupno 64, odnosilo se na zamenu stolarije, 10 na zamenu ili ugradnju  kotlova na gas i pelet, a tri za ugradnju toplotnih pumpi. Za ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije  subvencionisano je četvoro korisnika, dok će dva korisnika sredstva iskoristiti za sanaciju fasada, objavljeno je na sajtu Grada Smedereva.

Kako se navodi na sajtu, gradonačelnica Jasmina Vojinović rekla je da su ukupna sredstva koja su Republika Srbija i grad Smederevo u prošloj godini predvideli za ovu namenu iznosila 25 miliona dinara, od kojih je 10 miliona učešće grada. 

Pozvala je građane da podrže projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“, koji će trajati do 30. novembra 2027. godine.

Pred kraj prošle godine subvencije za poboljšanje energetske efikasnosti dobila su 83 domaćinstva.

Grad Smederevo je jedna od 131 lokalne samouprave u Srbiji koja je u 2023. godini dobila sredstva od Ministarstva rudarstva i energetike za program podrške energetske sanacije kuća i stanova  za građane koji su konkurisali za ovu vrstu subvencije.