Muzika

Izabrana izdanja Beggars Group za 22/3/24

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Fabiana Palladino objavila je 'I Can’t Dream Anymore' najnoviji singl s njezinog dugo očekivanog, istoimenog debi albuma koji izlazi 05. aprila za Paul Institute / XL Recordings. Novi singl prati muzički video spot, koji je osmislila Fabiana, a režirali su Josh Renaut i Caroline Waxse. Smešta on Fabianu na brod Radio Caroline - najpoznatiju piratsku radio stanicu na svetu 1960-ih i 1970-ih - gde njen osećaj čežnje postoji u njenoj izolaciji, doke emituje emisiju svetu.

Govoreći o novoj muzici i predstojećem albumu, Fabiana Palladino kaže:

“'I Can't Dream Anymore' sam napisala u razdoblju prvog  karantina za vreme pandemije, u vreme kada sam ostajala budna prekasno, pisala pesme samo za album, i intenzitet i nestvarnost… sve je počelo da utiče na moj san… Posle nekog vremena sam shvatila da čak i kada sam spavala, zapravo nisam sanjala. Sve je bilo veoma nadrealno i podsećalo me na vreme nakon velikih promena, na one trenutke u životu kada se sve menja i moraš da se rekonfigurišeš.

Pesma u početku ima veoma izolovani osećaj, ali kako se nastavlja, otvara se u nešto emotivnije i direktnije. Tome smo se posvetili produkcijom, želeli smo da bude na granici melodrame, kao moćna balada.

Prava je bol u srcu kada više ne možeš da sanjaš, ne možeš da zamisliš budućnost niti da se setiš osećanja iz prošlosti, pa nisam   da se stidim velikih osećanja u stihovima, niti da bežim od njih.

Dok sam pisala albuma, slušala sam brodske (nautičke) prognoze radi utehe. To me opuštalo, ali je za mene bio i svojevrsni eskapizam. Izolacija koju sam osećala bila je romantičnija kada sam je slušala. Glumila bih ovu zamišljenu, izolovanu verziju sebe na moru, potpuno sama, ali povezana sa drugima koji emituju svoju radio emisiju sa broda do kasno u noć, tako sam se povezala s Radio Caroline za video. Tema celog albuma je povezanost i nepovezanost. To je nešto čime sam fascinirana i video to predstavlja na način koji je specifičan za 'I Can't Dream Anymore'.“

U međuvremenu, uzbuđenje nastavlja da raste za dugo očekivani istoimeni debi album Fabiane Palladino koji sadrži prethodne singlove 'I Care' s Jai Paulom i 'Stay With Me Through The Night'. Napravljen nakon završetka jedne duge veze, to je  intimni zapis u kojem se Fabiana suočava sa složenim pitanjima o ljubavi, usamljenosti i normativnosti u odnosima. Rezultat je promenljivi album od 10 pesama, koji crpi inspiraciju iz velikih R&B, soul, pop i disco studijske produkcija 1980-ih i 1990-ih, i filtrira ih kroz modernu optiku. Napisala ga je i sama producirala Palladino, a album sadrži nastupe renomiranih muzičara i bliskih prijatelja, uključujući suosnivača etikete Paul Institute Jai Paula, njenog oca i legendarnog sesijskog basistu Pina Palladina, brata i basistu Yussefa Dayesa Rocca Palladina, poznatog bubnjara Stevea Ferronea i gudače Roba Moosea.

Kasnije ove godine, Fabiana Palladino će održati debitantsku headliner turneju u Velikoj Britaniji

Nourished By Time - Catching Chickens (EP)

 

Danas - 22. marta 2024. godine -  baltimorski pevač, tekstopisac i producent Nourished By Time objavljuje svoj debitantski EP pod nazivom "Catching Chickens", a za izdavačku kuću XL Recordings.

"Catching Chickens" crpi inspiraciju iz ikonične scene iz filma "Rocky II", u kojoj Rokiju trener zadaje da juri i lovi kokoške kao test agilnosti. Napisan između 2022. i 2023. godine u njegovom kućnom studiju u Baltimoru, Nourished By Time beleži svoj sopstveni test agilnosti kroz pet pesama koje se nalaze na EP-u, dok se probija kroz tokove svoje novoosvojene prepoznatljivosti. Sada dostupan digitalno i  kao na vinilima u limitiranom izdanju, sa belim omotom. Zvanično fizičko izdanje je 3. maja, prednaručivanje je sada dostupno.

"Catching Chickens" je prvi komad nove muzike  Nourished By Time-a od njegovog kritički hvaljenog debitantskog albuma "Erotic Probiotic 2", koji je osvojio priznanje Pitchfork-a za "Najbolju novu muziku" (Best New Music) i široko je smatran jednim od "Najboljih albuma 2023" po objavama  Gorilla vs Bear (#1), Pitchfork (#5), The Guardian, The Fader, Paste i još mnogo drugih. Iste godine, Nourished By Time sarađivao je sa Yaeji na pesmi "Happy" za njen debitantski album "With A Hammer", a uradio je i remiks pesme "Gary Ashby" benda Dry Cleaning, koje je takođe podržao na turneji. U međuvremenu, krenuo je na svoju debitantsku turneju po Evropi pre nego se vrati u SAD da otvori koncert za Vagabon.

1515 - “Baon”

Petočlani kolektiv, ranije poznat kao QuinzeQuinze, a danas kao 15 15,  singlom “Baon” najavljuje početak nove ere tahićanskim plesnim pesmama (dva člana su sa ovog južnopacifičkog ostrva). 

Singlom “Baon” ova multidisciplinarna petorka predstavlja svoju najnoviju interpretaciju najslavnijih klupskih kultura polinezijskih ostrva, Ori Deck , preotečenu u EP pod nazivom 'SAPLIN'. Projekat od 6 pesama naglašenog basa i ekspresivnih beatova duh je vremena tahićanskih tradicija, kao što su auto bas takmičenja i borbe zmajeva (kajtova). Pesma “Baon” je “Posveta svim entuzijastima auto basa u Polineziji i prenosi energiju ovih taskmičenja koja čine da doline Tahitija podrhtavaju svakog vikenda.”

Ori Deck je ime mombaton žurki, koje su se prvobitno uglavnom održavale na drvenom dekingu kuča blizu Taharuu plaže.

Govoreći o tome što je nadahnulo stvaranje EP-a 'SAPLIN', 15 15 kažu: „Inspiracija projekta je želja da se uhvati bezbrižni duh ivitalnost mladosti ostrva Tahitija kroz savremeni i umetnički objektiv.Usvajanjem izraza "saplin" (lokalni izraz koji se koristi kao uvredaza ljude koji se ne mogu da se shvate ozbiljno, bezbrižno ili diletantski) izlokalne kulture kao centar teme EP-a, cilj nam je da slavimo jednostavnost i opuštanjekoji su svojstveni ovoj kulturi. U stvari, inspiracija leži u želji da se polinezijski kulturni korenispoje sa modernim kako bi uticali na stvaranje autentične i zadivljujuće muzičkepriče.

Kako bi proslavili 'SAPLIN', 15 15 organizujuposeban trodnevni festival SAPLIN CLUB (4.- 6. aprila) u jednoj od najboljihpariskih underground lokacija Point Ephémère. Festival će se fokusirati naživot na Tahitiju te će hvaliti životni stil i način razmišljanja"saplina". Nacionalna TV stanica (BBC ekvivalent) biće prisutna saTahitija, kako bi se pokrila sva tri dana. 15 15 su utrli vlastiti puteksperimentalnog r&b-a, uznemirujućih klupskih zvukova i elektronike,dočaravajući epske zvučne pejzaže obložene Moombahtonom i klupske izletepodzemlje koje su hvalili Crack, Dazed, Pitchfork, Resident Advisor, NPR iprimili su ličnu pozivnicu Benjija B-a za svoj prestižni Maida Vale 2022. ‘Kraj godine’ Special’, uz Georgea Rileya, Liv.e i Ojerime.