Društvo

Bez dogovora o besplatnim udžbenicima

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Tim za saradnju sa lokalnom samoupravom koji je formiran pri Lokalnom savetu roditelja u svom saopštenju za javnost kaže da su se članovi lokalnog saveta jednoglasno složili da prioritet budu besplatni udžbenci, te su uputili zahtev da prisustvuju današnjoj sednici Skupštine Grada i obrazlože svoj predlog.

Zahteve su podneli za prijem kod gradonačelnika i predsednika Skupštine. Međutim, jedini odgovor su, kako navode, dobili od predsednika Skupštine, koji je zakazao sastanak  za 28. mart.

“Najljubaznije smo se zahvalili i ponovili da u zahtevu piše da smo želeli da obrazložimo molbu i da nema smisla 28. marta pričati o tome, da prisustvujemo sednici 22. marta. Trudili smo se da budemo maksimalno korektni i da nedvosmisleno izrazimo svrhu prijema i prisustva, upravo da neko ne bi pogrešno protumačio naše delovanje ili namere.”, navode u saopštenju za javnost. 

Na sednici Skupštine Grada u vezi sa zahtevom tima obratio se član gradskog veća za prosvetu, Goran Nestorović koji tvrdi da je Lokalni savet roditelja blokiran, jer nije usvojio poslovnik, te da sednice Saveta određeni broj predstavnika ometa rad time što predlažu "nekakve timove i nešto što nije u skladu sa pravilnikom i zakonom koje je donela ova država i ministar prosvete.”

Nestorović smatra da pojedini predstavnici Saveta roditelja iznose svoje stavove koji nisu razmatrani na savetima roditelja iz ustanova koje su ih predložili.

 

FOTO: printskrin/YT

Predstavnici Saveta roditelja u ustanovama koje su ih predložile, iznose svoje stavove koji nisu razmatrani na savetima roditelja, niti su obavestili svoje Savete o tome, već su sebe stavili iznad. Oni mogu da razgovaraju sa gradonačelnikom, članom gradskog veća i svim ostalim predstavnicima Grada ukoliko zastupaju odluke i predloge koje su doneseni na sednicama saveta roditelja iz ustanova u kojima su predloženi (škola ili vrtić).  Kada se razmorti kredibilitet Tima u predstavljanju, onda za sebe mogu da kažu da su roditelji koji zastupaju roditelje, rekao je član gradskog veća za prosvetu i dodao da smatra da se u ovom slučaju radi o političkom nastupanju, te da se Savet roditelja koristi u političke svrhe.

Komentarišići zahtev za besplatne udžbenike, Nestorović je naveo da se besplatni udžbenici za materijalno ugroženu decu dobijaju od MInistarstva, a da za svu decu neko mora da ih plati.

"Što znači da plaćanje mora da bude u skladu sa zakonom i u skladu sa poštovanjem odluka ustanova.", rekao je on.

Redakcija Boom 93 kontaktirala je jednog od potpisnika zahteva, člana tima za saradnju sa lokalnom samoupravom, Anu Budimirović Kićanović, bivšu predsednicu Lokalnog Saveta roditelja, da obrazloži rad TIma koji je oformljen pri Lokalnom savetu roditelja. Ona je navela da je član gradskog veća za prosvetu Goran Nestorović na sednici Skupštine izneo niz neistina vezanih za rad Lokalnog saveta roditelja. 

Istina je da je Poslovnik povredjen još na 1. konstitutivnoj sednici, kada je izjavio da ima instrukcije da se postavi za predsednika neko iz reda roditelja srednjih škola. Na njegov predlog je postavljen i predsednik i zamenik predsednika, a ne na predlog roditelja. Kolika je naša dobra volja da se sarađuje i da nema prepreka, pa ni ovakvih, govori da nismo prigovorili. Ali rad Lokalnog saveta roditelja od početka nije išao kako treba. Poslovnik o lokalnom savetu je već 3 godine unazad postojao i nije bilo potrebe za donošenjem novog. Ni to nismo osporili. Predlog Poslovnika smo izmenili u članu koji se odnosi na odlučivanje, jer Savet mora da ima moć da donosi odluke. Jednoglasno je usvojen tako izmenjen predlog. 

Budimirović Kićanović kaže da su na temu besplatnih udžbenika na sastanku saveta prisustvovali direktori osnovnih škola koji su podržali taj predlog.

Foto: S.Lisac
Foto: S.Lisac

“Naš rad se nije zadržao na pukoj ideji već smo napravili ceo obračun cena i dostavili sednici Saveta, ali baš niko od predstavnika lokalne samouprave nije prisustvovao. Zato je na sednici iznet predlog o formiranju Tima koji će zakazati razgovor sa čelnicima grada. Tim je oformljen i odluka je takođe jednoglasno usvojena. Sledeća sednica je tada zakazana, na zapisnik, ali smo posle par dana dobili obaveštenje na viber grupi da je otkazana. Od tog trenutka pa do sada nama se ne javlja ni predsednica, ni zamenica Saveta.” 

Budimirović Kićanović navodi da je svim članovima Lokalnog saveta neshvatljivo ovakvo ponašanje čelnika grada.

"Etiketiranje ljudi koji se zalažu za opšte dobro svih građana i sve dece ovog grada. Mi se pitamo zašto članovi tela koje je Skupština formirala nisu zaslužili da ih prime na razgovor? Mi bismo im olakšali posao, a oni bi mogli da se pohvale da je to njihov uspeh. Danas smo saznali da su članovi Tima, a i drugi članovi Saveta roditelja ugroženi, da smo politički obojeni i verovatno i neprijatelji grada, a da će školama biti naloženo da preispitaju naše članstvo u daljem radu Saveta."

Članovi Lokalnog saveta smatraju da je ovakvo postupanje funkcionera, koji su mandat dobili od građana ovog grada i koji treba da služe građanima, nedopustivo.