Svet

EU uvela sankcije ruskim zvaničnicima odgovornim za kažnjavanje Navaljnog

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Evropska unija je uvela sankcije zvaničnicima ruskog pravosudnog i zatvorskog sistema koje smatra odgovornim za određivanje kazne opozicionaru Alekseju Navaljnom koji je nedavno umro u zatvoru.

"Sporo ubijanje Alekseja Navaljnog od strane režima iz Kremlja je oštar podsetnik da oni potpuno zanemaruju ljudski život", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

 
Sankcije koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja se odnose na 33 zvaničnika.

"Obe kaznene kolonije su poznate po fizičkom i psihičkom pritisku, potpunoj izolaciji, mučenju i nasilju nad zatvorenicima. Na oba mesta Navaljni je trpeo zlostavljanje, uključujući boravak u samici i okrutno, nehumano i ponižavajuće postupanje, što je dovelo do ozbiljnog pogoršanja njegovog zdravlja", navodi se u saopštenju. 
 
Borel je naveo da uvođenje sankcija pokazuje odlučnost Unije da vlast u Rusiji pozove na odgovornost za kontinuirano kršenje ljudskih prava u toj zemlji.
 
Navaljni je izdržavao kaznu od 19 godina zatvora kada je umro 16. februara. Ruski zvaničnici su saopštili da je umro prirodnom smrću, a u zatvoru je bio od januara 2021. kada se vratio u Rusiju iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensima za šta je okrivio Kremlj.