Društvo

Više od stotinu aktivista, uz prisustvo policije, prekrečilo grafit sa pretnjama Dinku Gruhonjiću

FOTO: Printscreen - X - Dinko Gruhonjić

FOTO: Printscreen - X - Dinko Gruhonjić

Više od stotinu aktivista, predstavnika nevladinih organizacija i civilnog društva, prisustvovalo je juče akciji u kojoj je prekrečen grafit sa pretnjama novinaru i profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću, koji su nepoznate osobe ispisale na ulazu zgrade u kojoj živi.

Kako javlja reporter agencije Beta, policija je legitimisala tri nepoznata muškarca koji su na početku akcije stajali pored grafita, nakon čega su se sklonili sa strane.

Dinko Gruhonjić je zahvalio svima koji su se odazvali pozivu da zajedno prekreče grafit, i rekao da se nada da će to što su legitimisani muškarci koji su stajali pored pretećeg grafita "pomoći u pronalaženju počinilaca".

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić je tom prilikom kazala da "ovo više nije borba za bezbednost novinara, niti za slobodu govora", već da je "ovo bukvalno borba za goli život".

"Nemojte da čekate da nam dolaze na kućni prag, jer ako se ovako nastavi neće biti novinara da o tome izveštavaju", rekla je Lalić.

Policija je obezbeđivala skup povodom krečenja grafita sve vreme, a pripadnici policije ostali su ispred zgrade u kojoj Gruhonjić živi, i na kojoj je ispisan grafit, i nakon što je zavšena akcija.

Ispred ulaza u zgradu u kojoj živi nepoznate osobe su bile ispisale "Dinko - Šakiću za večni dom si spreman", sa potpisom "Srpska Vojvodina".

Grafit mržnje upućen Dinku Gruhonjiću bio je na istom mestu ispisan i u novembru 2020. godine, kada je takođe prekrečen.