Politika

Vučić za danas zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

FOTO: Boom93/ S.Lisac

FOTO: Boom93/ S.Lisac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a kako je najavio, reći će policiji i Bezbednosno informativnoj agenciji da odmah zaposednu u što većem broju "šoping molove i stadione".

Neposredan povod za sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost je tragični događaj u koncertnoj dvorani u Moskvi, u kojem je, prema preliminarnim podacima, najmanje 40 poginulih i više od sto povređenih.

"Imamo mi više razloga, ovo je neposredni povod. Pre svega želim da izrazim građanima Ruske Federacije, rukovodstvu Rusije, najiskrenije saučešće, u nadi da će teroristi koji su ovako strašno zlodelo počinili biti privedeni pravdi, dakle, uhapšeni ili likvidirani“, rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Vučić je rekao da će na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost biti donete određene odluke.

Beograd je jedan od najbezbednijih gradova na celom svetu. Želimo da ga napravimo jednim od tri najsigurnija grada na svetu", istakao je on.

On je obećao da "ptica neće moći da proleti" da ugrozi bezbednost Srbije i da će organi bezbednosti "biti nemilosrdni prema svakom ko pokuša da ugrozi bebednost bilo kog građanina", a pogotovo prema "raznim koji su navodno bežeći od rata došli ovde da nam sole pamet".

Vučić je, govoreći o stanju na Kosovu, naglasio da Beograd brani tamošnje Srbe svim dozvoljenim političkim sredstvima, ali da je tamo sve odgovoran AATO i da "sila Boga ne moli, a Bog silu ne moli" i da ga zanima šta će o svemu reći kosovski premijer Aljbin Kurti.

On je Evropskoj uniji i SAD poručio da su slagali i Srbiju i njega lično oko slučaja u Banjskoj i da treba da ih bude sve zajedno sramota.

Preko kmetskih duša, slugu ovdašnjih, napravili ste da progonite Srbe, rekao je Vučić.

Vučić je poručio da će Srbija u vezi sa Kosovom trpeti i dalje, i da će teško uspeti da spreči prijem u Savet Evrope, jer je ta odluka već doneta, ali da će "celi svet videti koliki su oni lažovi".

Vučić je, govoreći o situaciji u svetu, istakao da neće da radi ni za Amerikance ni za Ruse, jer nema gazdu, nego za građane Srbije, i da je "ponosan što vodi nezavisnu zemlju i samostalnu politiku".

Moje srce, energiju, mozak, glavu, ne možete da pobedite, moja ideja je Srbija, poručio je on., odgovarajući na optužbe opozicije, i dodao da je predstavnicima vlasti preporučio da im daju sve što mogu u vezi biračkih spiskova, čak i ono što je na "ivici", samo da se ne krši zakon.

Na pitanje o vezama sa kriminalom i da li je on "glavni šef", koji se pominje u razgovoru ministra finansija Siniše Malog i direktora Građevinske direkcije Srbije Nebojše Šurlana, Vučić je odgovorio da je Šurlan dobio najvažnije funkcije, a ponašao se kao "najgori bednik".

On nije osporio niti demantovao navode iz razgovora Malog i Šurlana, ali je to objasnio da "to samo najgori ljudi na svetu mogu da rade", misleći na to što je Šurlan snimao razgovor.

Vučič nije ni negorao da je "glavni šef", koga pominje Mali u vezi sa pomoći Fudbalskom klubu Crvena zvezda, i zapitao šta je tu loše, jer "1.000 puta dnevno kaže 'pomozite'".

Upitan ko je "Oskar" koji se pominje u nekim prepiskama kriminalaca preko aplikacije Skaj, Vučić je naglasio da tu aplikaciju nije imao nikad u životu, ali da su je imali neki predstavnici vlasti, koje nije imenovao. 

Nisam učestvovao ni u čemu. Čak i u nekim razgovorima govore najgore i o Vučiću i o "Oskaru". Psuju majku, govore da je najgori ološ. U komunikacijama nema ništa lepo o "Oskaru", o Vučiću još manje, ukazao je Vučić.

Vučić je najavio da će centralno obeležavanje 25. godišnjice NATO agresije biti 24. marta u Prokuplju, kao i da će biti mnogo skupova po Srbiji jer se "ne stidimo svoje prošlosti, ali i moramo da imamo racionalan pogled na budućnost".