Društvo

Čišćenje širom Srbije: Akcija „Zavrni rukave“ na više od 300 mesta, u Požarevcu na dva

Foto: Boom93/ V.M.

Foto: Boom93/ V.M.

Danas će se od 12 do 14 časova raditi na čak 313 mesta koja su građani prijavili širom Srbije za akciju čišćenja "Zavrni rukave".

Cilj je da se u jednom danu očiste ta mesta, a prošle godine ih je bilo upola manje nego ove – 160, sa 5.500 učesnika, saopštio je Pokret Kreni-Promeni koji je s „EkoStražom“ podržao tu akciju.

Spisak mesta za čišćenje je na sajtu https://zavrnirukave.rs/prijavljene-lokacije/.

Učesnici treba da dođu na mesto koja im odgovara, gde će ih čekati vođa lokacije koji će organizovati akciju, a treba da budu prikladno odeveni za rad i da donesu rukavice i jedan paket kesa.

Akcija u Srbiji, organizovana bez ikakvih troškova, teži shvatanju veličine problema neregulisanih deponija i smeća u prirodi, kao i mobilizaciji građana koji su željni institucionalnih promena.

U okviru ovogodišnje akcije prijavljene se četiri lokacije u Braničevskom okrugu. U Požarevcu će građani sakupljati smeće u industrijskoj zoni, kao i u Prištinskoj ulici, na parkingu gradske bolnice.

U Velikom Gradištu će se sređivati priobalje Dunava, na početku obale Kralja Petra, dok će i stanovnici Braničeva opet “zavrnuti rukave”.

U smederevskoj opštini akcija će se održati u Jugovu, kao i u naselju Kulič Šalinac.

Po uzoru na Estoniju

„Zavrni rukave“ je po uzoru na „Lets do it Estonia 2008“, kada je cela Estonija za jedan dan očistila celu zemlju, kao i „Let’s Clean Slovenia 2012“ kada je 250.000 Slovenaca – 13 odsto populacije, izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija.

Uz EkoStraže i Kreni-Promeni u organizaciju akcije čišćenja Srbije „Zavrni rukave“ uključile su se i organizacije: Prvi prvi na skali, Casa Forte, Udruženje MOJ BLOK, Ekološki pokret Vrbasa, Inmold Group doo, Sačuvajmo zelenu Zvezdaru, Fit cleaner, Hiking Srbija, Ekološko udruženje Rzav, Eco-machines, Eko Straža Novi Sad, UG Mladi u rural, Marš s Kolubare, Udruženje Ekomar, UG Brest, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, Zdravo Deliblato, Zeleni rakovi.