Društvo

Građani „zavrnuli“ rukave i očistili parking kod Opšte bolnice

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

U terminu od 12 do 14 časova, po 11. put održana je akcija „Zavrni rukave“ na 313 lokacija u Srbiji, od čega su dve u Požarevcu.

U okviru ovogodišnje akcije čistilo se na četiri lokacije u Braničevskom okrugu. 

U Požarevcu su građani danas sakupljati smeće u industrijskoj zoni, kao i u Prištinskoj ulici, na parkingu gradske bolnice.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Požarevljani koji su se danas našli kod Opšte bolnice “zavrnuli” su rukave i očistili ovu lokaciju, a one koje smo zatekli u ovoj akciji pitali smo otkud ideja da se prijave za ovakav vid aktivizma.

"Tu je desetak nas, nekoliko profesora iz osnovnih i srednjih škola uključeno je u ovu akciju i osnovni cilj jeste da aktiviramo mlade i da ih uključimo u razne aktivnosti u zajednici odnosno da postanu aktivni učesnici društva. Gledali smo više lokacija i ova nam se činila da je možda u najgorem stanju. I suštinski ideja nam je bila da bude neko mesto odnosno neka lokacija koja je pristupačna da ljudi mogu da dođu lakše. Bolnica je takva lokacija, odnosno nešto što treba da bude uvek čisto. I tog razloga smo se odlučili za ovu lokaciju", naveo je Milan Išljamović, osnivač omladinskog uduženja Novotarium i vođa tima koji je danas čistio ovu lokaciju.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Prema njegovim rečima, svi koji su raspoloženi mogu da se priključe akciji, "što i jeste neka suština, znači ne mora niko da se najavi, nego prosto na osnovu informacija koje dobiju o akciji mogu samo da se pojave". 

U Velikom Gradištu sređeno je priobalje Dunava, na početku obale Kralja Petra, dok su i stanovnici Braničeva opet “zavrnuli rukave”.

U smederevskoj opštini akcija je održana u Jugovu, kao i u naselju Kulič Šalinac.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Zavrni Rukave je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava nekoliko puta godišnje. Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme. Po uzoru na Lets do it Estonia 2008, kada je cela  Estonija za jedan dan očistila zemlju, kao i Let’s Clean Slovenia 2012 kada je 250.000 Slovenaca (odnosno 13% populacije) izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija.

Zavrni Rukave ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena.

FOTO: Boom93/N.Stojićević