Društvo

Obeleženo 25. godina od početka NATO bombardovanja

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

Povodom 25. godišnjice od početka NATO agresije na Srbiju, u Požarevcu su položeni venci na spomenik Sloboda.

Pre polaganja venaca, za porodice poginulih iz Požarevca i okolnih mesta u NATO agresiji upriličen je prijem u zgradi načelstva.

U bombardovanju je poginulo 19 pripadnika vojske i policije sa teritorije Braničevskog okruga.

https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

Zamenik gradonačelnika Predrag Mijatović je naveo da su vojnici i policajci koji su tokom bombardovanja poginuli, svojom žrtvom sebe svrstali u besmrtne junake koje će otadžbina večno pamtiti.

"Požarevac, svaku od ovih 25 godina pamti po velikom gubitku za njihove porodice, ali i za sve građane koji znaju da su nas napustili tada neki od najboljih i najhrabrijih koje smo imali”, naveo je Mijatović.

Podsetimo, napadi koji su počeli 24. marta i trajali su 11 nedelja, a još nije utvrđeno koliko ljudi je poginulo u njima. Prema procenama različitih izvora, u njima je poginulo izmedu 1.200 i 3.000 ljudi. U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture. Uništeno je i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

Za 78 dana bombardovanja poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

Pošto je generalni sekretar NATO-a 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja, poslednji projektili su pali na područje sela Kokoleč u 13.30.

Vence su danas položili predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave Požarevac, predstavnici Grada Požarevca, predstavnici političkih stranaka, narodni poslanici i porodice žrtava.