Moj grad

Od resornog ministarstva podsticajna sredstva za Spomenik prirode "Blederija"

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Za Spomenik prirode „Blederija“ Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je više od 4,2 miliona dinara.

Turistička organizacija opštine (TOO) Kladovo potpisala je sa Ministarstvom zaštite životne sredine ugovor o dodeli podsticajnih sredstava za program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog interesa za ovu godinu, objavljeno je na sajtu Opštine Kladovo.

Učešće lokalne samouprave je 2,4 miliona dinara.

Upravljanje zaštićenim područjem „Blederija“ povereno je TOO Kladovo. Prema ovom ugovoru opredeljena sredstva biće upotrebljena za čuvanje i održavanje zaštićenog područja, praćenje i unapređenje stanja, uređenje prostora i održivo korišćenje prirodnih resursa, kao i opremanje čuvarske službe.

Ministarstvo zaštite životne sredine potpisalo je ugovore sa upravljačima 93 zaštićena područja, na osnovu kojih će, za očuvanje ovih prirodnih dobara biti dodeljeno 450 miliona dinara.

Blederija je reka koja se nalazi na jugozapadnom obodu regije dunavskog Ključa, jugozapadno od Kladova. Izvire na 190 metara nadmorske visine, i teče na jugoistok. Voda se nakon prelivanja preko bigrene prečage spušta u malo jezero smaragdne boje. Vodopad je visok oko 7m.

Kako se navodi na sajtu TOO Kladovo, pored velikog vodopada postoji još jedan mali, koji tokom leta, kada reka smanjuje svoj kapacitet vode, nestaje, ali ga uvek ima s proleća, kada je reka bogata vodom i do više stotina metara u sekundi.

Iznad vodopada, na oko 2km rastojanja sa desne strane, nalaze se izvori subtermalne vode sa temperaturom od 17ºc.

Kroz ovaj kraj prolazila je prečica rimskog puta iz Poreča, preko Miroča ka Dunavu i Ključu dok Trajan nije probio put kroz Kazane.

U cilju očuvanja bogatstva i raznovrsnosti geološkog fenomena Blederija, koje podrazumeva četiri vrela, jezerce, vrelsku pećinu Sokolovicu, krečnjačku klisuricu i slapove, Blederija je proglašena za spomenik prirode druge kategorije - regionalnog, odnosno velikog značaja, kao spomenik prirode