Politika

U Briselu završena trilaterala Lajčaka sa Beogradom i Prištinom, sledi bilaterala Srbije i EU

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

U Briselu je danas završen višečasovni trojni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine sa specijalnim predstavnikom Evropske unije nakon čega sledi bilateralni sastanak Petra Petkovića i Miroslava Lajčaka.

Petković i glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi su nakon 3,5 sata završili razgovore o odluci da se zabrani korišćenje dinara na Kosovu bez prethodnih odvojenih bilateralnih sastanaka sa Lajčakovim timom.

Lajčak, koji je najavio da će dijalog predstavnika Beograda i Prištine o odluci o gotovinskom plaćanju na Kosovu biti nastavljen danas, izjavio je prošle sedmice da od glavnih pregovarača očekuje da na sastanak u Briselu dođu sa konkretnim predlozima o pitanju upotrebe dinara na Kosovu.

"Bilo je važno utvrditi neke činjenice i dogovorili smo se da nastavimo našu diskusiju o ovom pitanju sledećeg ponedeljka u Briselu na osnovu konkretnih i realnih predloga za koje se očekuje da će ih strane prethodno podneti. Istovremeno, sastanak je pokazao da će se implementacijom Sporazuma o putu normalizacije i dodatnim načinima za njegovo formalizovanje mora baviti na najvišem nivou, na sastanku lidera", napisao je on.

U Briselu je u prošli utorak održan trojni sastanak glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU koji je počeo nakon odvojenih sastanaka delegacija Prištine i Beograda sa Lajčakom.

Bisljimi je posle sastanka izjavio da će obe strane do petka poslati predloge o pitanju upotrebe dinara na Kosovu.

Petković je nakon sastanka izjavio da je jedan od predloga Beograda za rešavanje pitanja dinara kao platežnog sredstva na prostoru Kosova nastavak rada "Poštanske štedionice".

Nakon uredbe Centralne banke Kosova od 1. februara, evro je jedina valuta za plaćanje gotovinom na Kosovu.