Društvo

U Srbiji epilepsiju ima oko 70.000 ljudi, u svetu oko 50 miliona

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Udruženje Centar za obolele od epilepsije navodi da je epilepsija četvrti najčešći neurološki poremećaj i da u Srbiji ima oko 70.000 osoba obolelih od te bolesti, dok ih u svetu ima oko 50 miliona.

Taj centar je, povodom Svetskog dana posvećenog osobama sa epilepsijom, naveo da se on obeležava 26. marta širom sveta kao "Ljubičasti dan".
 
Naglačava se da je ključno podići svest o životu osoba sa epilepsijom, jer im u velikoj većini slučajeva mnogo teže pada stigmatizacija nego sama bolest.
 
"Epileptični napad i njegovo ispoljavanje često nailaze na nerazumevanje okoline, a strah, predrasude i diskriminacija vezani za epilepsiju utiču na kvalitet života ljudi koji žive sa ovim stanjem, kao i njihovih porodica", dodaje se u saopštenju.

Centar za obolele od epilepsije će u opštini Zvezdara u Beogradu organizovati tradicionalnu manifestaciju na kojoj će govoriti neurolozi, oboleli od epilepsije i njihove porodice, dok će predstavnici tog udruženja od 13 do 17 časova ispred zgrade te gradske opštine razgovarati sa građanima.
 
Povodom obeležavanja "Ljubičastog dana", u Beogradu će u noći između 26. i 27. marta lјubičastom svetlošću biti obasjana fontana na Slaviji.