Društvo

Neočitana brojila, hakerski napad ili problema uopšte ni nema: Šta stoji iza uvećanih računa za struju?

FOTO: ilustracija/pixabay

FOTO: ilustracija/pixabay

Uvećani računi za struju, u poslednja tri meseca, u velikom broju stižu na adrese potrošača zbog hakerskog napada na Elektroprivredu Srbije krajem decembra prošle godine, ali i zbog toga što se, u nekim slučajevima, brojila ne očitavaju redovno pa dolazi do grubih grešaka, objašnjava domaća stručna javnost.

Sa druge strane, u EPS-u za Danas tvrde da hakerski napad nije uticao na iznose računa za električnu energiju kao i da nije povećan broj prigovora u odnosu na prethodni period.

Uvećani računi za struju su postali noćna mora za veliki broj domaćinstava, ali i preduzeća u poslednja tri meseca jer su iznosi koje treba platiti “papreni”, odnosno daleko veći od uobičajenih.

Individualni potrošači, odnosno domaćinstva čiji računi na mesečnom nivou ne prelaze iznose od pet do 8.000 dinara, suočili su se sa računima koji dostižu i do neverovatnih 60.000 dinara.

Dnevni list Danas su ovih dana kontaktirali brojni čitaoci koji su se suočili sa situacijom da im brojila u pethodnim mesecima uopšte nisu očitana, a kada konačno jesu dobili su mesečni račun sa višestruko većim iznosom od uobičajenog.

Inače, nije reč o domaćinstvima koja žive u kućama te je potrebno da neko bude fizički prisutan kako bi došlo do očitavanja već o onima koji žive u stambenim zgradama gde su strujomeri u svakom trenutku dostupni za proveru potrošnje električne energije.

Tako je, primera radi porodica iz Novog Sada, koje inače ima daljinsko grejanje, u novembru dobila, kako kažu za Danas, račun sa uobičajenim iznosom, a onda u decembru i januaru njihovo brojilo uopšte nije očitano. U februaru je usledio , jer je pristigli račun iznosio oko 23.000 dinara.

To domaćinstvo se odmah žalilo i tražilo proveru potrošnje svog brojila uz tvrdnju da je došlo do nepravilnosti. Iz EPS-a im je odgovoreno da tom preduzeću fakturisanje računa za struju dostavlja operator distributivnog sistema, a to je Elektrodistribucija Srbije u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

Navedeno je da je EPS operatoru prosledio zahtev za kontrolu mernog mesta i ponovno očitavanje. U odgovoru se ističe da s obzirom na to da EPS trenutno ne raspolaže sa podacima na osnovu kojih bi mogao da se prihvati prigovor, žalba se smatra odbijenom.

Drugo novosadsko domaćinstvo je takođe u decembru dobilo račun prema kome navodno uopšte nije trošilo struju.

Međutim, sledeći račun je bio enormno visok u odnosu na uobičajenu potrošnju i iznosi oko 28.000 dinara.

Naši sagovornici kažu da razumeju ako im računi nisu očitani kada je trebalo zbog hakerskog upada, ali smatraju da nije u redu što su, ako je to slučaj, nadležni iznos njihove prosečne potrošnje pomnožili sa brojem meseci računajući tu i one u kojima struja nije očitana, te su na taj način upali u “crvenu zonu” porošnje.

– U jednom mesecu su obračunali sve zajedno, umesto da su na primer podelili u zelenu i plavu zonu na naredni period u kome nije očitavano – tvrde naši sagovornici.

Takođe, u Beogradu je bilo slučajeva da primera radi firma dobije ogroman račun za struju, a da joj je nakon žalbe u EPS-u rečeno da ignoriše dobijeni iznos i da plati uobičajenu sumu za račun dostavljen za taj mesec.

Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da hakerski upad može da bude razlog enormno uvećanih računa, ali isto tako i to što se neki računi, iz ovog ili onog razloga, ne očitavaju pojedinačno, odnosno za svaki mesec već se umesto toga očitva više njih u istom mesecu.

To se dešava kod domaćinstava koja žive u kućama i gde je potrebno da neko bude u tom stambenom objektu kada ekipa nadležna za očitavanje brojila dođe da obavi svoj posao.

Ako nikog nema kod kuće brojilo ne može biti očitano. Isto tako, dešava se da agencije zadužene za očitavanje zbog toga što nemaju dovoljno ljudstva ni ne pošalju ekipu za očitavanje na sve adrese iako je to potrebno.

– Epilog su neočitana brojila. Onda se potrošnja u mesecu u kome se brojilo čita gleda zbirno i tu dolazi do grešaka tokom obračuna koliko je zaista kilovata potrošeno i prebacivanja u skuplje zone. Pravilan način je da se svaki mesec obračuna pojedinačno kako ne bi došlo do propusta. Građani treba da paze na te stvari kako ne bi platili više nego što je potrebno. Zato treba da insistiraju da im se struja očita za svaki mesec posebno. U međuvremenu je došlo do poskupljenja struje, tako da je logično da računi porastu, zavisno od potrošnje, između 10 do 25. odsto. Međutim, svaka potrošnja veća od 30 odsto nije normalna i domaćinstva na takve račune obavezno treba da se žale, jer su sasvim sigurno oštećena – navodi Gavrilović.

U EPS-u pak kažu da hakerski napad nije uticao na iznose računa za električnu energiju.

– Redovno analiziramo broj i razloge podnetih prigovora. Nakon analize se radi na unapređenju poslovanja sa svim stranama koje učestvuju u formiranju računa za električnu energiju, u cilju povećanja zadovoljstva kupaca. Broj prigovora u decembru 2023, januaru 2024. i februaru 2024. godine nije povećan i iznosi manje od jedan odsto od ukupnog broja mesta isporuke – navode u EPS-u i dodaju da svi kupci mogu da podnesu prigovore pisanim putem na adrese odštampane na računima, besplatnim pozivom korisničkog centra 0800 111 202, elektronskim putem na mejl adresu reklamacije@danas.rs ili putem portala Uvid u račun.